plan B

Ο “άγνωστος Χ” της παραλλαγής “Ομικρον” του κοροναϊού, η οποία προκαλεί ρίγη τρόμου σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισπεύδει τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Στην Αθήνα, η εβδομάδα ξεκινά με διαδοχικές συσκέψεις, για μια πρώτη εκτίμηση τόσο όσων έχουν γίνει γνωστά παγκοσμίως για την αφρικανική παραλλαγή και τη μεταδοτικότητά της, όσο και για να αξιολογηθούν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που προστέθηκαν στον κατάλογο των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους.

Συσκέψεις επί συσκέψεων 

Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο θα συγκληθεί η στενή ομάδα των επιστημόνων και την Τετάρτη, η Επιτροπή θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει και νέα συνάντηση με τον καθηγητή κ. Σωτ. Τσιόδρα, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο επιδημιολογικό πεδίο.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να οδηγούν σε ανατροπή της μέχρι σήμερα στρατηγικής, η οποία έχει στο στόχαστρό της το όχι σε “γενικό lockdown” στη χώρα.

Το θετικό σενάριο 

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υιοθετηθεί το λεγόμενο «θετικό σενάριο» για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, που προβλέπει την κορύφωση του τέταρτου κύματος μέσα στις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Δεκεμβρίου.

Καθώς όμως, αυτή τη στιγμή, η εικόνα είναι επιβαρημένη σε επίπεδο ημερήσιων θανάτων και διασωληνώσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη, αν το κρίνουν οι επιστήμονες, να βγάλει από το συρτάρι το plan B, το οποίο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :

Το plan B

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Aπαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων με έμφαση σε αυτά που ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους.

Eπιμονή σε τρεις άξονες 

Tαυτοχρόνως, από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται αναγκαιότητα επιμονής των όλων προσπαθειών πάνω σε τρεις άξονες, για τους οποίους τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα κρίνονται ικανοποιητικά. Και συγκεκριμένα :

  • Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται δειλά αλλά σαφή χαμόγελα για την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν και με την πρώτη και με την τρίτη δόση του εμβολίου.
  • Η στοχευμένη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς όπου απαιτείται.
  • Η αξιοποίηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, η χορήγηση των οποίων άρχισε σε δέκα νοσοκομεία της χώρας.

Στο τραπέζι, πάντως, υπάρχουν και σκέψεις τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν μόνο στις περιοχές που θα παρουσιάζουν σημαντική επιβάρυνση.

Με το σκεπτικό αυτό δεν αποκλείεται να δούμε σε συγκεκριμένες πόλεις και νομούς της χώρας περιορισμούς σε ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με απαγόρευση της μουσικής και των όρθιων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr