Μπορεί τα δύο βασικά προγράμματα που στην παρούσα φάση «τρέχει» η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ – το βομβαρδιστικό B-21 Raider και το μαχητική εναέριας υπεροχής NGAD – να τραβούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «μπαίνει σφήνα» και ζητά κεφάλαια για να αναπτύξει και αυτό το δικό του νέας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, το σώμα ζήτησε για τον προϋπολογισμό του για το δημοσιονομικό έτος 2024 το ποσό των 1,53 δισ. δολαρίων, τα οποία θα «πέσουν» στο πρόγραμμα για τη δημιουργία του αντικαταστάτη του F/A-18 E/F Super Hornet, το οποίο αποτελεί και το βασικό μαχητικό αεροσκάφος στα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ. Ο αντικαταστάτης αυτός, το F/A-XX, όπως ονομάζεται κωδικά, μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα, ας πούμε, μυστικό, καθώς το Ναυτικό δεν είχε δημοσιοποιήσει πληροφορίες για το αεροσκάφος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Ωστόσο, πλέον, το αίτημα για χρηματοδότηση του προγράμματος συνοδεύτηκε και από πληροφορίες σχετικά με το F/A-XX, οι οποίες – τι περίεργο… – αρχίζουν να θυμίζουν πολύ το NGAD της Αεροπορίας, αλλά σε μια έκδοση ειδικά σχεδιάσμένη για αεροπλανοφόρα, καθώς:

  • το αεροσκάφος θα έχει ως βασική αποστολή την εναέρια υπεροχή,
  • το Ναυτικό δεν μιλά για απλή πλατφόρμα, αλλα για «οικογένεια συστημάτων», όπερ σημαίνει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones),
  • μάλιστα, αν και οι πληροφορίες παραμένουν λιγοστές, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το F/A-XX θα μπορεί να εκτελεί και μη επανδρωμένες αποστολές.

Όπως προαναφέρθηκε, τα χαρακτηριστικά αυτά θυμίζουν πολύ το NGAD της Αεροπορίας, αν και ακόμα το Ναυτικό δεν έχει δώσει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, ώστε να γίνει προφανές πού και πόσο θα διαφέρουν οι δύο «οικογένειες συστημάτων». Το μόνο σίγουρο είναι ότι για το Πεντάγωνο αποτελεί ανάγκη η εξεύρεση αντικαταστάτη των F/A-18 E/F, τα οποία όχι μόνο αρχίζουν να δείχνουν την ηλικία τους, αλλά έχουν μικρότερη διαθεσιμότητα από τα παλιά «απλά» Hornet.

Και τα F-35C;

Μάλιστα, το Ναυτικό κάνει προσπάθειες ώστε να μην καταγραφούν ελλείψεις σε μαχητικά μέσα στη δεκαετία του 2030, αναβαθμίζοντας τα Super Hornet, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα για άλλες 4.000 ώρες πτήσης και σταδιακά αρχίζει να «απλώνει» στα αεροπλανοφόρα και τα F-35C, που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Μάλιστα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά 273 αεροσκάφη F-35C, ωστόσο, το τεράστιο συνολικό κόστος του προγράμματος, καθώς και διάφορα προβλήματα με τα μαχητικά, κάνουν τον αριθμό αυτό να μοιάζει πλέον μη ρεαλιστικός.

Έτσι, το γεγονός ότι το Ναυτικό ζητά χρηματοδότηση για το νέο πρόγραμμα F/A-XX και σχεδιάζει αναβαθμίσεις για τα F/A-18 E/F, σύμφωνα με αναλυτές σηματοδοτεί την απροθυμία του σώματος να επενδύσει στο F-35C ως τη βασική του εναέρια πλατφόρμα, παρότι το αεροσκάφος θεωρείται ως το πλέον εξελιγμένο που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Τα παραπάνω, φυσικά, δεν σημαίνουν ότι το Ναυτικό θα σταματήσει να παραλαμβάνει F-35C. Όμως σίγουρα σημαίνουν ότι μοιάζει να προτιμά να επενδύσει σε μια πλατφόρμα σχεδιασμένη από την αρχή με βάση τις ανάγκες του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr