Κάτι βαθύτερο από μια απλή «ανταλλαγή απόψεων» φαίνεται ότι συμβαίνει στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση Σολτς «στρίβει τιμόνι» σε σχέση με την κυβέρνηση Μέρκελ.

Θυμήθηκε τη Μέρκελ…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, το «θερμό επεισόδιο» κατά τη συνάντηση στην Άγκυρα των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αναλένα Μπέρμποκ, δεν ήταν μια απλή διαφωνία σχετικά με κάποια ζητήματα, αλλά ενδεχομένως καταδεικνύει και μια προσπάθεια, από πλευράς Γερμανίας, για αναθεώρηση του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα επισημαίνοντας τη δήλωση της υπουργού Eξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου που «νοστάλγησε» την Άνγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι «όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει», προσθέτοντας ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αρνητικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το Politico, η απόπειρα Τσαβούσογλου να απαιτήσει από τη Γερμανία πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς η Γερμανίδα ομόλογός του του διαμήνυσε ότι το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ!

Ο Τσαβούσογλου έσπευσε, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η Μπέρμποκ από την Αθήνα για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να ισχυριστεί ότι «από τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Πληρωμένη απάντηση

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και απο τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Φυσικά, μπροστά σε μια τέτοια δήλωση, η απάντηση της Μπέρμποκ ήταν αναμενόμενη και σαφής: «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική στάση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ δείχνει τάση του Βερολίνου να γίνει πιο «σκληρό» έναντι των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr