Το “πολιτικό ρίσκο” επιστρέφει μετά τα Τέμπη και επηρεάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, που – σε συνδυασμό με την αυξημένη διεθνή μεταβλητότητα – “έπεσε” πάνω από 5% μέσα σε μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, ποντάρει ότι οι διεθνείς αξιολογήσεις στο επόμενο θα είναι θετικές για την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα τονώσει την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Τι λένε τέσσερις οίκοι αξιολόγησης

Η DBRS, ο Οίκος αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά, επιβεβαίωσε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) – μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα –  με σταθερό το trend (προοπτικές). Αναφερόμενος ο ξένος Οίκος στο πολιτικό ρίσκο, σημειώνει:

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία προηγείται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, αναμένεται συνέχεια της πολιτικής με το Ταμείο Ανάκαμψης να παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, ένας παρατεταμένος εκλογικός κύκλος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής.

Ο Οίκος Fitch στις 31 Ιανουαρίου ανέφερε ν ότι οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική. To σημαντικότερο, όμως, ζήτημα για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ έχει τεθεί σε πτωτική τροχιά.

Η  JPMorgan τον Νοέμβριο του 2022,  είχε βάλει στο κάδρο το πολιτικό ρίσκο. Είχε τονίσει ότι ο κίνδυνος μιας χρονοβόρας διαδικασίας σχηματισμού συνασπισμού στην Ελλάδα είναι υπαρκτός. Βλέπουμε κινδύνους ότι ο σχηματισμός του πλειοψηφικού συνασπισμού θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος ή η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χρειαστεί να κυβερνήσει τη χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο γερμανικός οίκος SCOPE, στις 3 Μαρτίου,  είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν, μεταξύ άλλων, η δέσμευση μεταρρυθμίσεων εξασθενήσει μετά τις εκλογές του 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr