Δένδιας - Μπλίνκεν

Με ένα τηλεφώνημα που, κατά τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές έγινε σε θερμό κλίμα, άνοιξε και επισήμως η διπλωματική επικοινωνία της Αθήνας με την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το τηλεφώνημα που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε  με τον νέο αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Οπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο.

Επίσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις τουρκικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η δέσμευση των δύο πλευρών για ακόμη στενότερη συνεργασία αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία τονίζεται:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Δένδια. Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας τόνισαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και της διαδικασίας 3 + 1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τη στενή συνεργασία για την άμυνα, τη διαφοροποίηση της ενέργειας και τη σταθερότητα στο ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε τον καθοριστικό – καθοδηγητικό ρόλο της της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τις σχεδιαζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας και συγχαίρει την Ελλάδα για την επέτειο των διακοσαετών εορτασμών από την ίδρυση του νεότερου κράτους φέτος.»

Πηγή: economico.gr