Μπορεί η Ρωσία να ετοιμάζεται να παραλάβει τα πρώτα Su-57 σειριακής παραγωγής -πρόκειται για το μαχητικό 5ης γενιάς της χώρας- ωστόσο, πρόσφατο βίντεο από ασκήσεις στην περιοχή της Καρέλια, κοντά στα ρωσοφινλανδικά σύνορα, έδειξαν τις δυνατότητες ενός παλιότερου, αλλά εξαιρετικά αξιόπιστου και ισχυρού μαχητικού, του Su-35.

Μακρά και δύσκολη ανάπτυξη

Η ιστορία του συγκεκριμένου μαχητικού θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ιστορία της Ρωσίας από την πτώση του καθεστώτος της ΕΣΣΔ και εντεύθεν: το Su-35 αρχικά επρόκειτο να αντικαταστήσει το Su-27 και η ανάπτυξή του άρχισε στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2010, μετά από μια βασανιστική διαδικασία μελέτης και ανάπτυξης.

Σήμερα αποτελεί το κορυφαίο ρωσικό μαχητική εναέριας κυριαρχίας, με ισχυρούς κινητήρες και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και όπλα που το καθιστούν ό,τι πρέπει για αερομαχίες (τον πύραυλο αέρος-αέρος R-74 που κατευθύνεται με το βλέμμα του πιλότου, όπως και τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς R-77), ενώ έχει τη δυνατότητα να δράσει και ως αεροσκάφος «δεύτερης κρούσης», όπως αναφέρουν μη επιβεβαιομένες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του στη Συρία.

Δείτε ακόμη: Πού το πάει ο Ερντογάν – Μέτωπο ακόμα και με τη Μέρκελ. Αδιανόητοι ισχυρισμοί και απειλές. Ετοιμάζονται ευρωπαϊκές κυρώσεις

Πώς θα τα πήγαινε εναντίον του F-35

Το Su-35 έχει δυνατότητες υπερελιγμών (supermaneuverability) και όπως φαίνεται και στο βίντεο δεν δείχνει να μην μπορεί να κάνει και ακροβατικά, ενώ ήδη έχει πουληθεί και στην Κίνα. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: τι θα μπορούσε να κάνει απέναντι σε ένα μαχητικό 5ης γενιάς, όπως το F-35;

Προφανώς το αμερικανικό stealth μαχητικό έχει τεράστια πλεονεκτήματα έναντι του ρωσικού: πιο εξελιγμένο, πιο δύσκολο να εντοπιστεί, πιο ισχυρό συνολικά ως αεροσκάφος. Ωστόσο, το Su-35 είναι πολύ πιο ευέλικτο, σχεδιασμένο για αερομαχίες και -θεωρητικά, τουλάχιαστον- δοκιμασμένο σε συνθήκες μάχης.

Πληροφορίες: National Interest

Διαβάστε επίσης

Πηγή: economico.gr