άνοιγμα σχολείων

Ανοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου και ταυτόχρονη άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο θα είναι η πιθανότερη εισήγηση, κατά τις πληροφορίες, της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τελική εισήγηση θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στο τραπέζι της επιτροπής Τσιόδρα βρίσκονται δύο σενάρια και για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου:

  • Το πρώτο προβλέπει άνοιγμα των μικρών καταστημάτων επίσης στις 5 Απριλίου, πιθανώς με click away, και επαναλειτουργία συνολικά της αγοράς.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων χωρίς click away και φυσική παρουσία των πελατών, στις 12 Απριλίου.

Υποχρεωτικά self tests για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο

Όπως μετέδωσε το Open, συζητείται επίσης εκτός από την εστίαση και τον τουρισμό, να γίνουν υποχρεωτικά τα selft test και στους εργαζόμενους του λιανεμπορίου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για την επόμενη εβδομάδα ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ, όπως και η πίεση στα νοσοκομεία.

Μείωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα στην Αττική

Ενδεικτικά της επιδημιολογικής εικόνας είναι και τα όσα είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης επισημαίνοντας πως «οι μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στα λύματα έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα».

Τόνισε ωστόσο ότι το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης είπε επίσης στον ΣΚΑΙ ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα.

“Θα υπάρξει ανακούφιση έως το Πάσχα”

«Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ» εκτίμησε ο κ. Σκουτέλης, προσθέτοντας πάντως ότι έως το Πάσχα θα υπάρξει μια ανακούφιση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Πηγή: economico.gr