Το «σταυρουδάκι» (το plus) της Standard & Poor’s επηρεάζει τις εξελίξεις

Μπορεί ένα σταυρουδάκι ή το plus στη γλώσσα των αναλυτών να είναι τόσο επιθυμητό τη δεδομένη χρονική στιγμή και να κάνει τη διαφορά;

Η απάντηση στη ερώτηση είναι σαφέστατα θετική και θα είναι «μάννα εξ ουρανού» για την ελληνική οικονομία μετά από μία δεκαετία κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας.

To “στοίχημα” της αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ με θετικές προοπτικές σε ΒΒ+ (το πολυπόθητο σταυρουδάκι) θα δημιουργήσει νέες προοπτικές.

Άλλωστε η αναβάθμιση θα φέρει την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Άρα δεν θα χρειάζονται ειδικά προγράμματα αγοράς ομολόγων από τη Φρανκφούρτη ώστε να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας η χώρα μας θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για την απόκτηση της πολυπόθητης βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο το 2023.

Η απόφαση του διεθνούς οίκου Standard and Poor’s (S&P) θα γίνει γνωστή, πιθανότατα, σήμερα το απόγευμα και έρχεται μετά την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον ίδιο οίκο τον περασμένο Απρίλιο σε επίπεδο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Μπορεί αναρωτιόνται κάποιοι να έλθει δεύτερη αναβάθμιση τόσο σύντομα;

Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι από τον περασμένο Απρίλιο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Πρώτον ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα τρέξει με ρυθμούς πάνω από 6%, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο και πάνω από 7% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δεύτερον το Ταμείο  Ανάκαμψης χρηματοδοτεί ήδη επενδυτικά σχέδια τη χώρα μας. Και τρίτον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  στηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας ομόλογα ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον με το πρόγραμμα PEPP.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των αναλυτών της S&P παίζουν τόσο οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία μετά τους ισχυρότατους κλυδωνισμούς λόγω της πανδημίας, δείχνουν να βρίσκονται σε σωστή τροχιά όσο και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και κυρίως οι εξελίξεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Τι θα κάνουν η Moody’s και η Fitch

Πέρα από τις εκτιμήσεις της S&P το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκθέσεις τόσο από τον οίκο Moody’s όσο και από τον οίκο Fitch στις αρχές του νέου έτους.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο,  με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα, θα δείξει ότι εμμένει στην εφαρμογή της ίδιας οικονομικής πολιτικής για να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια νέα φάση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr