Ένας από τους λόγους που η Γαλλία -παρότι μέλος του ΝΑΤΟ και πυρηνική δύναμη- δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35 (εκτός από το γεγονός ότι πάντα επιδίωκε να έχει μια ανεξάρτητη και ισχυρή πολεμική βιομηχανία) είναι το μαχητικό Rafale, το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια υπηρεσίας στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Stealth χαρακτηριστικά

Το Rafale είναι ένα δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων (εναέριας υπεροχής, βομβαρδιστικό, ενώ μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικά όπλα), που έχει ήδη αποδείξει τις επιχειρησιακές δυνατότητές του στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη (όπου λέγεται ότι επιχείρησε πριν καν η αεράμυνα το αντιληφθεί) και το Μαλί.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι το Rafale διαθέτει και stealth χαρακτηριστικά: τα φτερά και η άτρακτος κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά που απορροφούν τα σήματα των ραντάρ και τιτάνιο, οι αεραγωγοί έχουν σχήμα S και οδοντωτές άκρες και η έξοδος των καυσαερίων διαθέτει σύστημα ψύξης που μειώνει τη υπέρυθρη εκπομπή.

Τεράστιες δυνατότητες

Όλα αυτά κάνουν το Rafale να έχει διατομή περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου στα ραντάρ, πολύ μεγαλύτερη από αυτή των F-22 και F-35, αλλά σημαντικά μικρότερη από αυτή πολλών αεροσκαφών 4ης γενιάς, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί γιατί στη Λιβύη τα Rafale επιτέθηκαν σχεδόν απαρατήρητα από της αεράμυνα της χώρας.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με την ικανότητά του για supercruise (υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση) ενώ είναι πάνοπλο, την τρομερή ευελιξία του και την ικανότητά του να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες όπλων, γίνεται εύκολα προφανές ότι το Rafale αποτελεί ένα μαχητικό πολύ υψηλών δυνατοτήτων.

Έρχεται μεγάλη αναβάθμιση

Παράλληλα, το Rafale διαθέτει εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, το οποίο μειώνει ακόμα περισσότερο το στίγμα του στα εχθρικά ραντάρ, παρέχει πρώιμη προειδοποίηση 360 μοιρών και άλλα συστήματα που το καθιστούν πολύ δύσκολο στόχο για εχθρικά βλήματα αέρος-αέρος ή εδάφους-αέρος.

Μάλιστα, δεδομένου ότι η Γαλλία σε συνεργασία με τη Γερμανία αναπτύσσουν μαχητικό 6ης γενιάς σε βάθος περίπου 20ετίας, η κατασκευάστρια Dassault ετοιμάζεται να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα Rafale, δίνοντας τους καλύτερα αεροηλεκτρονικά συστήματα και ισχυρότερα όπλα.

Οι δυνατότητες της νέας γενιάς Rafale

Συγκεκριμένα, η γενιά F4 που θα αρχίσει να παράγεται από το 2022, θα έχει αυξημένες δυνατότητες δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ των αεροσκαφών, διάφορες αναβαθμίσεις στο Spectra, αλλά και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για επόπτευση και στόχευση που θα δίνει ταχύτατα πληροφορίες στον πιλότο.

Στόχος της γαλλικής αεροπορίας είναι τα Rafale F4 να αντικαταστήσουν τα 110 εναπομείναντα Mirage 2000 που παραμένουν σε υπηρεσία ώς σήμερα, ενώ σύμφωνα με την Le Figaro, σταδιακά και αφού τα νέα μαχητικά αναλάβουν υπηρεσία, θα αναβαθμιστούν και τα παλιότερα Rafale στη νέα έκδοση.

Πληροφορίες: National Interest

Πηγή: economico.gr