Την εικόνα ενός απολυταρχικού καθεστώτος και μιας χώρας με ελάχιστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα σκιαγραφεί η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία, αυξάνοντας δραματικά την πίεση των ΗΠΑ στο καθεστώς Ερντογάν.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, είναι πραγματικός καταπέλτης για την Τουρκία, καθώς περιέχει κατηγορίες για δολοφονίες, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων, όπως πολιτικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ταυτόχρονα δείχνει σαφώς τις διαθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τον Τούρκο ομόλογό του ως «απολυταρχικό ηγέτη» το 2019 και ακόμα δεν έχει μιλήσει μαζί του από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

Έκθεση κόλαφος

Στα βασικά σημεία της έκθεσης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι:

  • Οι πολιτικές αρχές διατηρούν ουσιαστικό έλεγχο επί των αξιωματούχων επιβολής του νόμου, με τους μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις κακοποίησης και διαφθοράς να παραμένουν ανεπαρκείς.
  • Από την απόπειρα του πραξικοπήματος, οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αναστολή δεκάδες χιλιάδες μέλη της αστυνομίας, του στρατού και της δικαστικής εξουσίας και έχουν κλείσει πάνω από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις επικαλούμενες στοιχεία που συνδέονται με την τρομοκρατία, ιδίως για εικαζόμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.
  • Η κυβέρνηση έχει πάρει ελάχιστα μέτρα για να ερευνήσει, διώξει και τιμωρήσει μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ατιμωρησία παραμένει πρόβλημα.
  • Συνεχίζονται οι αυθαίρετες συλλήψεις και η κράτηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως πολιτικών από την αντιπολίτευση και πρώην μελών του κοινοβουλίου, δικηγόρων, δημοσιογράφων, προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπαλλήλων της αμερικανικής αποστολής, για υποτιθέμενες σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
  • Διαπιστώνονται τέλος σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στον Τύπο και το διαδίκτυο, οι οποίο περιλαμβάνουν απειλές για την άσκηση βίας κατά δημοσιογράφων, την άσκηση ποινικής δίωξης κατά δημοσιογράφων και άλλων επειδή άσκησαν κριτική σε κυβερνητικές πολιτικές ή αξιωματούχους καθώς και την άσκηση λογοκρισίας και τον αποκλεισμό ιστοσελίδων.

Πηγή: economico.gr