Σε πολύ «λεπτό πάγο» βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίζει ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για το σύστημα των S-400 είναι «απολύτως αληθινό».

Στο τραπέζι κανονικά οι κυρώσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, Ρ. Κλαρκ Κούπερ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας «παραμένουν κανονικά στο τραπέζι», προειδοποιόντας την Άγκυρα ότι «ο κίνδυνος είναι πολύ αληθινός γιατί συνεχίζουν να επιμένουν για τους S-400 και να τους δοκιμάζουν».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κούπερ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας για τη δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος και προειδοποίησε ότι η περαιτέρω λειτουργική του ένταξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιφέρει τον κίδνυνο κυρώσεων.

«Μην συνεχίσετε»

Μάλιστα, σημείωσε ότι άλλες χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύστημα, «περιμένουν να δουν τις κυρώσεις πριν λάβουν τις αποφάσεις τους», ενώ κάλεσε την Άγκυρα να το «παροπλίσει, να το αποθηκεύσει, απλώς ας μην συνεχίσει την διαδικασία λειτουργίας και ένταξής του».

Ο Κούπερ, πάντως, υπογράμμισε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία παραμένει στη Δύση. Αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά συνολικά για τη συμμαχία».

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά από την Τουρκία των S-400 έχει ήδη οδηγήσει στην αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρείται ότι το σύστημα υποσκάπτει την αμυντική διάταξη της συμμαχίας.

Πηγή: economico.gr