Το νέο μαχητικό αεροσκάφος της 5ης γενιάς, Su-57

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία βίωσε μια ψυχρολουσία όσον αφορά στην αμυντική της βιομηχανία, καθώς η παρουσίαση του νέο μαχητικού αεροσκάφους της 5ης γενιάς, του Su-57 σε διεθνείς εκθέσεις είχε συναντήσει ψυχρή υποδοχή από πιθανούς αγοράστές.

Τα νέα δεν ήταν καθόλου καλά, καθώς η Μόσχα επενδύει πολλά στην εξαγωγή του αεροσκάφους προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανάπτυξη του νέου κινητήρα του, του Izdeliye 30, καθώς σήμερα τα μαχητικά εφοδιάζονται με παλιότερο κινητήρα, γεγονός που, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης RAND Corp., δεν τα καθιστά bona fide αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Τα προβλήματα

Παρά τα εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, το πρόγραμμα των Su-57 δεν είχε ομαλή πορεία και εξέλιξη. Τον Δεκέμβριο του 2019, το πρώτο Su-57 «σειριακής» παραγωγής φέρεται να είχε συντριβεί στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των αρχικών δοκιμών του. Την ίδια στιγμή, η Ινδία εξέφραζε προβληματισμό σχετικά με μια πιθανή αγορά του Su-57.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Eurasian Times, το τελευταίο διάστημα τα χαμόγελα επιστρέφουν στη Μόσχα, καθώς ενδιαφέρον για το Su-57 έχουν εκδηλώσει τρεις χώρες, η Ινδία, η Αλγερία και η Τουρκία, με αποτέλεσμα οι μετοχές του μαχητικού να ανεβαίνουν κλίμακα και η Ρωσία να εκτιμά ότι θα βρει τα χρήματα για να επενδύσει στο νέο στάδιο ανάπτυξης/αναβάθμισης του αεροσκάφους.

Ινδία και Τουρκία στο παιχνίδι

Συγκεκριμένα, αν και η Ινδία ήταν νωρίτερα διστακτική σχετικά με την αγορά Su-57, τώρα πιστεύεται ότι εξέφρασε ενδιαφέρον για την παραλλαγή εξαγωγής του μαχητικού αεροσκάφους, την Su-57E. Το 2019, ο αρχηγός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας Σινγκ Μπανταουρία ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) της χώρας θα παράξει «σύντομα» αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Ωστόσο, οι εντάσεις με το Πακιστάν και την Κίνα φαίνεται ότι ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το Su-57.

Όσον αφορά στην Τουρκία, η αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην τουρκική αμυντική βιομηχανία προκαλούν πονοκεφάλους στην Άγκυρα, η οποία «ψάχνεται» για να ενισχύσει την αεροπορία της και διάφορες πληροφορίες τη φέρουν να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει τα ρωσικά Su-35 και Su-57, αν και μια τέτοια κίνηση θα την αποξενώσει ακόμα περισσότερο από το ΝΑΤΟ. Εξ ου και η επιμονή της να αναπτύξει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς, TF-X.

Η αισιοδοξία της Μόσχας

Την ίδια στιγμή, ο Βίκτορ Κλάντοφ, διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Περιφερειακής Πολιτικής της Rostec, δηλαδή, της εταιρείας που προωθεί και παράγει το μαχητικό, δήλωσε ότι «αν μιλάμε για το Su-57E, αυτό το αεροσκάφος προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλές χώρες, επειδή διαθέτει μοναδικές ιδιότητες μάχης και χαρακτηριστικά πτήσης», ενώ CEO της εταιρείας, Σεργκέι Τσεμέζοφ, τόνισε ότι ο κινητήρας δεύτερης γενιάς θα συναρμολογηθεί το 2022, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η Ρωσία παρουσιάζει το Su-57 ως αεροσκάφος «stealth killer», δηλαδή ως μαχητικό που έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια και να υπερέχει σε ορισμένους τομείς των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-22 και F-35, καθώς έχει stealth ιδιότητες και είναι σχεδιασμένο ως μαχητικό εναέριας υπεροχής.

Πηγή: economico.gr