εμβόλιο Novarax

Στην προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας μας έναντι του SARS-CoV-2 εντάσσεται από τις αρχές Μαρτίου και το εμβόλιο της Novavax – πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο για τον ιό που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Το πλεονέκτημά του 

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τα mRNA σκευάσματα. Το «πλεονέκτημά» του είναι ότι ίσως πείσει πολίτες που φοβούνται την τεχνολογία των mRNA να εμβολιαστούν, καθώς βασίζεται σε πιο κλασική προσέγγιση παρασκευής εμβολίων.

«Οργανωμένοι» αρνητές σε αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιάζονταν με το συγκεκριμένο εμβόλιο εάν λάμβανε έγκριση. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Τί σημαίνει πρωτεϊνικό εμβόλιο 

Πρόκειται για πρωτεϊνικό εμβόλιο, που η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκρινε ότι πληροί τα κριτήρια. Περιέχει εκδοχή της πρωτεΐνης Spike, παρασκευασμένης σε εργαστήριο, που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 και τη χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέρχεται στο κύτταρο, και έναν παράγοντα-ουσία που ενισχύει την ανοσολογική απάντηση του ατόμου.

Οταν το άτομο λάβει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παραγάγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει Τ-λεμφοκύτταρα εναντίον του.

Αν αργότερα το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσολογικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στον ιό και θα του «επιτεθεί».

Υπενθυμίζεται ότι τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) χρησιμοποιούν ένα μόριο mRNA για να μεταφέρει την πληροφορία παραγωγής της πρωτεΐνης από τα κύτταρα, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτής.

Τα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) χρησιμοποιούν απενεργοποιημένο αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να περιλαμβάνει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε δύο δόσεις 

Το εμβόλιο της Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων. Για την έγκρισή του αξιολογήθηκαν δύο κλινικές μελέτες που έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 της τάξης του 90%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν το αρχικό στέλεχος του SARS, το βρετανικό στέλεχος (Αλφα) και το νοτιοαφρικανικό (Βήτα), που ήταν και τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούσαν την περίοδο υλοποίησης των μελετών. Προς το παρόν υπάρχουν λίγα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι άλλων στελεχών – και του «Ομικρον». Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες και διαρκούν 1-2 ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr