Του Sinan Ciddi*

  • Ένας γνώστης της γεωπολιτικής και ειδικός στα θέματα της Τουρκίας, ο Sinan Ciddi*, ένα ανεξάρτητο Ινστιτούτο ανάλυσης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD) και ένα συντηριητικό Μέσον Γνώμης με επιρροή στους κύκλους της Ουάσινγκτον, τo Washington Examiner συνδυάζονται για να επιστήσουν την προσοχή της Αμερικανικής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινής γνώμης για το ρόλο του συστήματος Ερντογάν στη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών, κυρίως προς την Ευρώπη) την προστασία διεθνούς μαύρου χρήματος και τη περίθαλψη Ρώσων ολιγαρχών παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Δημοσιεύουμε αυτή την ανάλυση όχι μόνο για την ιδιαίτερη σημασία της, αλλά και γιατί δείχνει πως στην Ουάσινγκτον η Τουρκία αντιμετωπίζεται ευρέως ως ένας πολλαπλά προβληματικός σύμμαχος – κόντρα στις σκοπιμότητες της κυβέρνησης Μπάϊντεν:

Η φήμη της Άγκυρας για το λαθρεμπόριο δεν είναι καινούργια και το… χαρτοφυλάκιό της στη διευκόλυνση ελεύθερης ροής παράνομων προϊόντων αυξάνεται και περιλαμβάνει πλέον και τα ναρκωτικά. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεπλάκη σε αμφισβητήσιμες πρακτικές που περιλάμβαναν αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών, που μεταφέρθηκαν παράνομα μέσω της Μαύρης Θάλασσας και παραδόθηκαν σε τουρκικά λιμάνια με ρωσικά πλοία, τα οποία προέρχονταν από την Κριμαία.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει επωφεληθεί από την αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών, με τις τουρκικές αρχές να κάνουν ελάχιστα για να αμφισβητήσουν και να διερευνήσουν την προέλευση των σιτηρών που εισήλθαν στην Τουρκία. Αυτό αποκαλύφθηκε από τους Financial Times πέρυσι- τώρα, το επίκεντρο της διερεύνησης της ανεκτικής στάσης της Άγκυρας απέναντι στο λαθρεμπόριο έχει στραφεί στην κοκαΐνη.

Η Τουρκία καλοδέχεται ή κάνει τα στραβά μάτια στο εμπόριο κοκαϊνης

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα ( UNDOC) έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ως μια κρίσιμη χώρα στο εμπόριο κοκαΐνης. Ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται να αποτρέψουν τη μεταφορά ναρκωτικών μέσω της επικράτειάς τους, η Τουρκία φαίνεται είτε να την καλοδέχεται είτε να κάνει τα στραβά μάτια. Το UNDOC δήλωσε ότι η Τουρκία “χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως χώρα διαμετακόμισης κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια. Από το 2014, η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στη χώρα επταπλασιάστηκε από 393 κιλά σε 2,8 τόνους ρεκόρ το 2021. Μέρος της κοκαΐνης που φτάνει στην Τουρκία φθάνει μετά από διέλευση από τη Δυτική Αφρική, ενώ ένα μέρος προέρχεται απευθείας από τη Λατινική Αμερική”.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΗΕ υποστηρίζονται όλα από κατασχέσεις ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, οι οποίες μένουν ανεξερεύνητες από τις τουρκικές αρχές και δεν αναφέρονται στον τουρκικό κεντρικό Τύπο. Για παράδειγμα:

  • Το 2020, οι κολομβιανές αρχές κατέσχεσαν 5 τόνους κοκαΐνης σε δύο εμπορευματοκιβώτια που είχαν προορισμό την Τουρκία.
  • Ακολούθησε η κατάσχεση 1,3 τόνων κοκαΐνης στη Βραζιλία σε ένα ιδιωτικό τουρκικό αεροσκάφος που ανήκε κάποτε στην τουρκική κυβέρνηση και τώρα το διαχειρίζεται ένας Τούρκος “επιχειρηματίας”.

Ισχυρισμοί για εμπλοκή του Σουλεϊμάν Σοϊλού

Οι ισχυρισμοί αφθονούν, εστιάζοντας σε πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, πρώην υπουργός Εσωτερικών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Μεχμέτ Αγκάρ, ένας σκιώδης πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ως υπεύθυνοι για την οργάνωση και τη διανομή των ναρκωτικών εντός της Τουρκίας, καθώς και για τη μετακίνησή τους προς τη Δυτική Ευρώπη.

Τίποτα από αυτά δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη και μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία χορηγεί υπηκοότητα και σε μεγάλους Ευρωπαίους διακινητές ναρκωτικών. Σε προηγούμενο άρθρο, σημείωσα το αποδεδειγμένο ιστορικό της Τουρκίας που χορηγεί τουρκική υπηκοότητα σε μερικούς από τους πλέον καταζητούμενους εμπόρους ναρκωτικών της Ευρώπης και αρνείται να τους εκδώσει σε χώρες όπως η Σουηδία, ακόμη και όταν καταδιώκονται με εντάλματα σύλληψης της Ιντερπόλ. Στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην παροχή υποστήριξης και να επωφελούνται από την αποστολή, τη διανομή και την πώληση λατινοαμερικανικών ναρκωτικών στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Παράνομες χρηματοοικονομικές ροές

Οι ισχυρισμοί αυτοί συνάδουν με τη γενικότερη εικόνα της ανεκτικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές. Μέχρι η κυβέρνηση Μπάιντεν να αυξήσει την πίεση το 2022, το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας παρείχε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Χώρες όπως η Τουρκία αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας για να επιτραπεί στα υπό κυρώσεις ρωσικά πρόσωπα και οντότητες η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

  • Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατάθεση μεγάλων (και μη δημοσιοποιημένων) χρηματικών ποσών σε τουρκικές τράπεζες λόγω της απροθυμίας της Άγκυρας να συμμετάσχει στο διεθνές καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το 2022, 28 δισεκατομμύρια δολάρια αδήλωτων καταθέσεων στην τουρκική κεντρική τράπεζα αποσιωπήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών ως “καθαρό λάθος”.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένες στη συνεργασία με την Τουρκία του Ερντογάν σε συναλλακτική βάση για την επίτευξη περιορισμένων στόχων, όπως η ανάσχεση της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη και η εξασφάλιση της έγκρισης της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ενώ οι επιδιώξεις αυτές είναι αξιόλογες, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, στην οποία αναφερόμαστε ως “σύμμαχος”, φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός συνδικάτου του εγκλήματος που παρακάμπτει τις κυρώσεις, επιτρέπει παράνομες οικονομικές ροές και γίνεται ο κύριος αγωγός μεταφοράς ναρκωτικών προς την Ευρώπη. Τι είδους σύμμαχος είναι αυτός;

————

  • Ο Sinan Ciddi (Ph.D. Political Science, University of London, School of Oriental & African Studies (SOAS) M.S. Pan-European Politics, University of Exeter, M.A. Turkish Studies, University of London, School of Oriental & African Studies (SOAS), B.S. Business Management, University of London, King’s College) είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD), όπου συμβάλλει στο πρόγραμμα του FDD για την Τουρκία και στο Κέντρο Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος.
  • Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies – FDD) είναι ένα μη κομματικό ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον, το οποίο επικεντρώνεται στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική.
  • Πηγη: washingtonexaminer.com (Turkey is becoming a major hub for cocaine trafficking to Europe)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr