Ουκρανία Ευρώπη

Η Κομισιόν πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή της στην Ε.Ε. 

«Η Ουκρανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της στην ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ τάσσεται υπέρ του να γίνει η χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η σύσταση έγινε μια μέρα μετά την αναχώρηση του Όλαφ Σολτς, του Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι για το Κίεβο.

Ειδικότερα στην πρώτη τους επίσκεψη στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ο Γάλλος Μακρόν, ο Γερμανός Σολτς, ο Ιταλός Ντράγκι και ο Ρουμάνος Γιοχάνις, δήλωσαν πω η Ουκρανία ανήκει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, το οποίο επιδιώκει η Ουκρανία από το 2014, όταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο ανέτρεψαν τον μη δημοφιλή φιλορώσο πρόεδρο, θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία της από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία σε μια αναπτυγμένη οικονομία στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως.

Θα διαρκέσει χρόνια η πορεία προς την ένταξη

Ωστόσο, η πορεία προς την ένταξη αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, απαιτώντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.

Η διεύρυνση της ΕΕ ως μια πολιτική, έχει επίσης μείνει στάσιμη από το 2018.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα φέρουν και άλλες υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) στην Ένωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr