μάσκα κατάργηση
Swimming – DSV Olympic Qualification – Europa Sportpark, Berlin, Germany – April 16, 2021 Anna Elendt puts on a protective face mask after the 100m breaststroke women preliminary REUTERS/Annegret Hilse

Το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έρχεται, όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η εισήγηση για το θέμα από την επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Όλοι ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτό δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας, σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα αυτό στην επιτροπή των ειδικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το θέμα των μη εμβολιασμένων

Ανοιχτό, πάντως, παραμένει ακόμη το εάν η εισήγηση για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους θα αφορά όλους τους πολίτες ή μόνον τους εμβολιασμένους.

Όπως είπε η κυρία Πελώνη «η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού».

Εκκληση να εμβολιστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό

Αναφερόμενη στην επιχείρηση «Ελευθερία» είπε πως εξελίσσεται υποδειγματικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διαρκώς -αυτό έκανε και κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα- έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Απευθυνόμαστε -όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί- στους συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών, που κινδυνεύουν περισσότερο, στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ακόμη περισσότερο στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας  ευπαθών ομάδων.

«Ολοκληρώθηκε ήδη η προτεραιοποίηση που χάραξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να κλείνουν το δικό τους ραντεβού. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και γύρω μας, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο νέας έξαρσης που καραδοκεί εξαιτίας των μεταλλάξεων και να βγούμε με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο της πανδημίας».

Εχουν γίνει πάνω από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό εμβολιασμών είπε πως «μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr