τέταρτο κύμα

Νωρίτερα από το αναμενόμενο έρχεται αντιμέτωπη η χώρα μας με το τέταρτο πανδημικό κύμα της COVID-19.

Νέα, ραγδαία αύξηση της πανδημίας

Επειτα από έναν μήνα ταχείας αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος, και πριν προλάβουμε να πάρουμε μια βαθιά «ανάσα ανακούφισης» από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ξεκίνησε μια νέα και ραγδαία έξαρση της πανδημίας με σχεδόν τριπλασιασμό του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων σε μία μόλις εβδομάδα: από 481 που ήταν την 1η Ιουλίου σε 1.273 νέες διαγνώσεις στις 8 Ιουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000, όταν την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν στις 25 Μαΐου 2021.

Το νέο κύμα διαφοροποιείται σε σχέση με τα προηγούμενα στο ότι –τουλάχιστον προς το παρόν– αφορά κυρίως νεαρούς και έρχεται σε μια περίοδο με υψηλή κινητικότητα λόγω του καλοκαιριού, όπου πολλές δραστηριότητες έχουν απελευθερωθεί και κατά την οποία παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος «Δ» (ινδικό), η πλήρης επικράτηση του οποίου και στη χώρα μας είναι απλώς θέμα χρόνου και τοποθετείται το αργότερο εντός του Αυγούστου.

Με δύο «όπλα»

Εμβόλια και τακτικά τεστ είναι σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες τα όπλα για τον περιορισμό των συνεπειών από αυτό το τέταρτο κύμα και είναι πλέον στο χέρι των πολιτών να τα χρησιμοποιήσουν.

Τα κίνητρα όπως το freedom pass για τους εμβολιασμένους νεαρούς, η διάθεση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες, καθώς και η προαναγγελθείσα ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης από τις 15 Ιουλίου έφεραν νέα «κινητικότητα» στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr από πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Δευτέρα 54.777 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο και την επομένη αυτοί που προγραμμάτισαν ραντεβού ξεπέρασαν τις 40.000, όταν όλο τον Ιούνιο είχε παρατηρηθεί μια κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 15.000-20.000 πολίτες κατά μέσον όρο την ημέρα έκλειναν ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Τα περισσότερα από τα νέα ραντεβού αφορούν σε νεαρές ηλικίες.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τρίτη από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα 6.800 άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών είχαν μπει στην πλατφόρμα να κλείσουν ραντεβού (σημειώνεται ότι έως την περασμένη Κυριακή μόλις το 16,5% αυτής της ομάδας είχε κάνει έστω μία δόση του εμβολίου), έναντι 3.800 πολιτών ηλικίας 25 έως 29 ετών και μόνο 443 πολιτών ηλικίας 75 έως 80 ετών, που ωστόσο έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 82%.

Ο στόχος για το χτίσιμο της ανοσίας 

Εως και την περασμένη Πέμπτη είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 5.162.930 πολίτες (48,5% του πληθυσμού και 57,6% των ενηλίκων άνω των 18 ετών). Ο στόχος είναι έως το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου 7 εκατ. πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το «τείχος ανοσίας» έναντι της COVID-19 απαιτεί τουλάχιστον το 70% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Με την εμφάνιση του στελέχους «Δ», πολλοί εκτιμούν ότι ο στόχος θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στο 80%.

Η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών 

Οι αρμόδιοι ανησυχούν ότι το επόμενο διάστημα ενδέχεται να υπάρξει νέα κάμψη στον ρυθμό των εμβολιασμών λόγω των θερινών διακοπών.

Είναι ενδεικτικό ότι κάποιος που έχει κλείσει για αύριο το πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer, το δεύτερο ραντεβού θα προγραμματιστεί αυτόματα για την 1η Αυγούστου, και κάποιος που θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό στις 20 Ιουλίου, θα τον ολοκληρώσει με τη δεύτερη δόση στις 10 Αυγούστου.

Ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους, το σύστημα είναι ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί στις διακοπές των πολιτών.

Ειδικότερα υπάρχει η δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας να μετατεθεί το δεύτερο ραντεβού για μετά τις διακοπές, αφού τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και για της Moderna υπάρχει το περιθώριο η δεύτερη δόση να γίνει ακόμα και 42 ημέρες μετά την πρώτη.

Και όσοι δεν επιθυμούν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, μπορούν πάντα να κάνουν τη δεύτερη δόση και στις διακοπές τους, επιλέγοντας εμβολιαστικό κέντρο στον τόπο της προσωρινής θερινής διαμονής τους.

Αφού κάνουν την πρώτη δόση μπορούν μέσω της πλατφόρμας, επιλέγοντας ταχυδρομικό κώδικα του μέρους στο οποίο παραθερίζουν, να αλλάξουν εμβολιαστικό κέντρο για τη δεύτερη δόση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr