
Το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη ήταν το πακέτο στήριξης κατά της πανδημίας αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας που υλοποίησε η Ελλάδα για τη διετία 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
- Στην παγκόσμια κατάταξη, η Ιταλία φαίνεται να έχει διαθέσει το 45% του ΑΕΠ της για μέτρα στήριξης, με δεύτερη την Ιαπωνία, η οποία φαίνεται να έχει διαθέσει το 42% του ΑΕΠ, τρίτη τη Γερμανία, η οποία εμφανίζεται να έχει διαθέσει το 41% του ΑΕΠ για να αντιμετωπίσει την πανδημία, και τέταρτη την Ελλάδα, που εμφανίζεται να έχει διαθέσει το 29,5% του ΑΕΠ της για τη στήριξη της οικονομίας της τη διετία 2020-2021.
Με βάση αυτή την ανάλυση του ESM, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει δώσει αναλογικά τα περισσότερα χρήματα απευθείας από τον Προϋπολογισμό της (είτε πρόκειται για χρήματα από φόρους είτε πρόκειται για εισροές κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν για την πανδημία), με το ύψος των μέτρων από αυτή την πηγή να φτάνει το 22% του ΑΕΠ, που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά. Οι εγγυήσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι οι µικρότερες στην Ε.Ε.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμος Σταθερότητας περιλαμβάνει τριών ειδών παρεμβάσεις:
Τονίζεται, πάντως, και σε αυτήν τη μελέτη ότι μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα της πανδημίας στα κράτη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο υπηρεσιών (όπως η Ελλάδα, που έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό) και τις μεταφορές προσώπων, ενώ όπου υπήρχε ισχυρή βιομηχανική βάση έπαιξε σημαντικό αντισταθμιστικό ρόλο.
ESM: Χρειάζονται σταθερά αποθέματα
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παροτρύνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δημιουργήσουν αποθεματικά, για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ο δεύτερος είναι η κλιματική αλλαγή και οι μεγάλες καταστροφές που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια.
Ουσιαστικά, δίνει το “σήμα” για τη συγκράτηση των μέτρων, υπερασπίζεται τη στάση δημιουργίας “αποθεμάτων” τούς καλούς καιρούς, αλλά και δίνει στοιχεία για την καλύτερη αντιμετώπιση που μπόρεσαν να παράσχουν στις οικονομίες κράτη που είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Επίσης, εκτιμά πως η κρίση θα αφήσει “ουλές”, περιγράφει πως ήταν εντονότερο το πλήγμα σε οικονομίες με ισχυρό κλάδο υπηρεσιών και μικρότερη βιομηχανική βάση, αλλά και γενικότερα προχωρά σε μια αποτίμηση για τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγή: economico.gr