πυρηνικοί αντιδραστήρες

Kατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των συγκρούσεων στην Ουκρανία, η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, κάτι που πυροδότησε μια ξέφρενη φημολογία στα social media -και όχι μόνο- σχετικά με τον κίνδυνο νέας διαρροής ραδιοενέργειας στην περιοχή.

Το Τσέρνομπιλ, το οποίο έγινε γνωστό εξαιτίας της καταστροφικής έκρηξης του 1986 (επί σοβιετικής ένωσης), σήμερα αποτελεί μια αποκλεισμένη ζώνη, η οποία επιτηρείται από ειδικές επιστημονικές ομάδες.

Eπικίνδυνη μέχρι σήμερα η ραδιενέργεια

Η ραδιενέργεια, ωστόσο, παραμένει μέχρι και σήμερα αρκετά επικίνδυνη και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για τη διέλευση των ρωσικών δυνάμεων από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο. Και γι’ αυτό αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη εμπόλεμη σύρραξη, η ζημιά που μπορεί να γίνει στο Τσέρνομπιλ είναι σχετικά περιορισμένη -και σαφώς μικρότερη από το 1986- καθώς οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να επεκταθεί μόλις σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, εντός δηλαδή της ζώνης αποκλεισμού.

Οι 15 εν ενεργεία πυρηνικοί αντιδραστήρες 

Δεν ισχύει όμως, το ίδιο με τους υπόλοιπους 15 εν λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά πυρηνικά εργοστάσια ανά την ουκρανική επικράτεια.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και κατά λάθος, μπορούν να πλήξουν τη λειτουργία τους και να προκαλέσουν μια νέα μαζική καταστροφή, με απρόβλεπτες συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον James Acton, πυρηνικό αναλυτή στο Carnegie Endowment for International Peace, οποιαδήποτε επίθεση σε δομή ηλεκτρικής ενέργειας ή υδροδότησης θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα πυρηνικά εργοστάσια. Κι αυτό, διότι οι αντιδραστήρες, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, απαιτούν σταθερές ροές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, το προσωπικό των πυρηνικών εργοστασίων ενδεχομένως δυσκολεύεται να μεταβεί στην εργασία του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας στους αντιδραστήρες.

Η περίπτωση του ατυχήματος 

«Σε περίπτωση ατυχήματος, το υποστηρικτικό προσωπικό, όπως οι πυροσβέστες, ενδεχομένως να μην μπορεί να προσεγγίσει το εργοστάσιο» επισημαίνει ο αναλυτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ελεγκτές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση, ενόσω παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία με τους υπεύθυνους ασφαλείας των ουκρανικών αρχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr