Τσεσμέ Αιγαίο

Σο κεντρικό Αιγαίο έχει βγει ξανά, από τα ξημερώματα, το τουρκικό υδρογραφικό «Τσεσμέ»  και κινείται προς την περιοχή ερευνών που είχε ανακοινωθεί με την παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου. Η τουρκική Navtex αφορά διεθνή ύδατα άμεσα στην Λήμνο και δυτικά στον Άγιο Ευστράτιο.

Το υδρογραφικό πλοίο που ξεκίνησε τις έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και αποσύρθηκε στις 25 Φεβρουαρίου λόγω των καιρικών συνθηκών, επέστρεψε την Παρασκευή για να αποσυρθεί εκ νέου στις 28 Φεβρουαρίου, πάλι για τον ίδιο λόγο και να επιστρέψει για τρίτη φορά με κατεύθυνση δυτικά στον Άγιο Ευαστάτιο.

Να σημειωθεί ότι δεν συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ παρακολουθείται διακριτικά από το ελληνικό λιμενικό.

Η πλεύση του “Τσεσμέ” στην συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου υπερβαίνει ακόμη και τις πάγιες και κλασικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, που φθάνουν μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, καθώς η ευθύνη για την άσκηση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών ανήκει στην Ελλάδα.

Συνεπώς εάν η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική Navtex, κάτι το οποίο δεν έγινε, ενώ αντιθέτως εξέδωσε τουρκική Navtex.

Η τουρκική Navtex λήγει αύριο, 2 Μαρτίου.

Πηγή: economico.gr