Τουρκία εμπάργκο

Με ένα κυνικό «όχι» και χωρίς να κρατά ούτε καν τα πολιτικά προσχήματα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο  όπλων προς την Τουρκία λόγω των παράνομων ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η Γερμανία «δεν θεωρεί ορθό» το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία.

“Εάν δεν αγοράσει από εμάς, θα στραφεί αλλού…”

Το βασικό του επιχείρημα ήταν πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και, εάν τιμωρηθεί μπορεί να καταφύγει σε άλλες αγορές. Εδώ, δε, έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση των ρωσικών S-400 για την οποία εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησε την Αγκυρα.

«Από στρατηγική σκοπιά το αίτημα για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία δεν είναι ορθό. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ. Είδαμε πως η Τουρκία-εταίρος του ΝΑΤΟ επειδή δεν μπόρεσε να πάρει πυραύλους από τις ΗΠΑ, εύκολα αγόρασε από τη Ρωσία» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να βλέπει διπλωματική λύση στην Μεσόγειο

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν έχει χάσει ακόμα τις ελπίδες του για επίλυση της διαφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματικών καναλιών, υποστηρίζοντας: «Φυσικά πιστεύουμε ότι υπάρχει μία λύση στην σύγκρουση και ότι δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε μόνιμα έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ από τη συνεργασία στους εξοπλισμούς».

Οι δηλώσεις Μάας έτυχαν ευρείας δημοσιότητας από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και συνοδεύτηκαν από «ύμνους» για την στάση της Γερμανίας.

Το Βερολίνο έχει συμφωνήσει με την Άγκυρα την παράδοση έξι υποβρυχίων, που συναρμολογούνται στην Τουρκία με μαζική συμμετοχή του ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Η Γερμανία μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιόρισε τις εξοπλιστικές εξαγωγές στην Τουρκία. Ωστόσο, τα εξαρτήματα υποβρυχίων επιτρέπεται ακόμα να εξάγονται, αναφέρει το εν λόγω πρακτορείο ειδήσεων, όπως επισημαίνει και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: economico.gr