Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που το τελευταίο διάστημα βλέπει να αυξάνονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους ως «όπλο» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οπό την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 27 του μηνός έφτασαν στην περιοχή της Απουλίας και της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία 1.100 μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενοι από την Τουρκία. Τους μετέφεραν έντεκα αλιευτικά, ιστιοφόρα και άλλου είδους πλοιάρια.

Ανησυχία στην Ιταλία

Οι επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα της Απουλίας και στην Ίζολα Κάπο Ριτσούτο της Καλαβρίας. Στην περιοχή αυτή μάλιστα συνελήφθησαν και δυο τούρκοι διακινητές.

Και η ανησυχία στην Ιταλία αυξάνεται. Εκτός από τις συνεχείς ροές από τη Λιβύη, τώρα η οικονομική αστυνομία της χώρας και το λιμενικό πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες αυτές αφίξεις. «Απόδειξη του ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα», υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές.

Παιδιά και έφηβοι

Σε ορισμένα πλοιάρια μάλιστα οι άνδρες και οι γυναίκες του ιταλικού λιμενικού βρίσκουν μόνον ασυνόδευτα ανήλικα. Οι δουλέμποροι απομακρύνονται πριν το σκάφος προσεγγίσει τις ιταλικές ακτές. Τα παιδιά και οι έφηβοι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους χωρίς πηδαλιούχο και συχνά χωρίς καύσιμα.

Συνολικά τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας επιβιβάσθηκαν σε πλοιάρια στα τουρκικά παράλια και έφτασαν στην Κάτω Ιταλία πάνω από 11.000 άνθρωποι. Το 20% των συνολικών αφίξεων δηλαδή μεταναστών και προσφύγων. Η καταγωγή τους είναι κυρίως από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Συρία, το Πακιστάν, τη Σομαλία. Ακόμη και από την Αρμενία και την ίδια την Τουρκία.

Εκκίνηση από την Τουρκία

Οι δουλέμποροί ξεκινούν συνήθως από το Μπόντρουμ ή το Τσεσμέ της δυτικής Τουρκίας και προσπαθούν να αποβιβάσουν τους «απελπισμένους της θάλασσας» τμηματικά σε μικρούς κόλπους της Απουλίας.

Είναι σαφές, γράφει η ιταλική καθολική εφημερίδα Avvenire, ότι υπάρχει και στην Ιταλία ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στήριξης των δουλεμπόρων. Το ιταλικό λιμενικό θα είναι σε επιφυλακή και την Πρωτοχρονιά για νέες επιχειρήσεις διάσωσης.

Η ανοχή της ΕΕ

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν με την «ανοχή» της ΕΕ, καθώς η Γερμανία ουσιαστικά έχει επιβάλλει την συμφωνία με την Τουρκία και συνεχίζει να καλύπτει τις διαρκείς παραβιάσεις της από τους δουλεμπόρους που δρουν με την ανοχή των αρχών της Τουρκίας.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθε φορά που αντιμετωπίζει πρόβλημα με στις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες, απειλεί -ακόμα και ευθέως- με «τσουνάμι» μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr