Λιβύη Ερντογάν

Η στιγμή που διάλεξε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει ειδική σημασία: Το έπραξε την ώρα που έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην Βεγγάζη και συναντιόταν με τον Αγκίλα Σάλεχ πρόεδρο της Βουλής της χώρας.

Ανάλογη σημασία έχει και το timing που διάλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν να επαναβεβαιώσει, δίπλα στον Ντμπεϊμπά, την δέσμευση Τρίπολης και Αγκυρας στο παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο: Το έκανε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία και την στιγμή που ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών καλούσε την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης να μην προχωρήσει σε κάτι «ανεπανόρθωτο», όπως θα ήταν η επικύρωση τουρκολιβυκού συμφώνου από την Βουλή.

Επίδειξη διπλωματικής ισχύος από τον Ερντογάν

Οι κινήσεις Ερνογάν και Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι κινήσεις επίδειξης διπλωματικής ισχύος, αλλά ταυτόχρονα είναι και επιλογές υψηλού ρίσκου με δεδομένη την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, τις ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας με ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ισραήλ, αλλά και την – ανοιχτή ακόμη – σύγκρουση του τούρκου προέδρου με την Ρώμη με την οποία μέχρι πρόσφατα μοιραζόταν κοινά συμφέροντα στην Λιβύη.

Εδώ, έχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι ο Ντμπεϊμπά έφτασε στην Άγκυρα μαζί με σχεδόν όλο το υπουργικό του συμβούλιο, με έναν από τους βασικούς στόχους να είναι η υπογραφή συμφωνιών, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Και δεν παρέλειψε να θυμίσει, παρά την ανταλλαγή οικονομικών και γεωπολιτικών όρκων με τον Ερντογάν, ότι είναι “ανοιχτός σε διάλογο με όλους”.

Η φιέστα της Αγκυρας και το μήνυμα Δένδια

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν στήνοντας μια από τις συνήθεις φιέστες του, ανακοίνωσε ότι προσφέρει στην Τρίπολη στρατιωτική βοήθεια, εμβόλια και ζήτησε να επιστρέψουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Όλα αυτά συνέβησαν δύο ημέρες πριν ο πρωθυπουργός της Λιβύης έρθει και στην Αθήνα, και αφού ο Νίκος Δένδιας είχε διαμηνύσει από την Βεγγάζη ότι  «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας».

Η παρέμβαση της Αιγύπτου

Εδώ, οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν, ως καθοριστική παράμετρο του σκληρού γεωπολιτικού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη πως  κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης ήταν σαφής: είπε ξεκάθαρα ότι η χώρα του θα προτιμήσει εκείνον που δίνει τα περισσότερα και εξυπηρετεί καλύτερα τα λιβυκά συμφέροντα.

Και, ταυτόχρονα, επισημαίνουν ένα στοιχείο που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ήδη σύνθετο διπλωματικό παιχνίδι: Το γεγονός ότι επίσης χθες υπήρξε παρέμβαση και του υπουργού  Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμη το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Πηγή: economico.gr