8η φάση επιστρεπτέας

Νέα σενάρια για ενίσχυση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δώσει εντολή σε υπηρεσιακούς παράγοντες να επεξεργασθούν ένα σενάριο που αφορά και σε 8η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση βλέποντας την πορεία της υγειονομικής κρίσης και ταυτόχρονα την αδυναμία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το πρόγραμμα εμβολιασμών λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων, σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις  σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας όπως π.χ στον τουρισμό και την εστίαση.

Τρεις οικονομικές “ανάσες” μέσα στον Μάρτιο

Επίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν τρείς  ακόμη θετικές εξελίξεις σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών:

  • Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και θα ανακοινωθεί το νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών που θα «τρέξει» από Μάρτιο, για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου 30% και άνω.
  • Θα αυξηθεί το κατώτατο όριο ενίσχυσης των επιχειρήσεων από τα 500 ευρώ που είναι για την 6η φάση της επιστρεπτέας σε πιθανότατα 1000 ευρώ για την 7η φάση αφού αυτή θα αφορά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Τέλος μέσα στο Μάρτιο και αφού έχουν υπάρξει και οι σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον το «κούρεμα» στα δάνεια της επιστρεπτέας – για το εάν, δηλαδή, θα απαλλαγούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή του συνόλου των χρημάτων που εισέπραξαν στις τρείς πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αυξημένες χρηματοδοτήσεις για εστίαση και τουρισμό

Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν οι αιτήσεις για την 6η φάση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά και για την 6η φάση.

Υπενθυμίζεται ότι στην 6η φάση θα διατεθούν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών 500 εκατομμύρια ευρώ και το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα είναι 500 ευρώ. Ειδικά για τα επιχειρήσεις εστίασης το ποσό θα είναι από 1.000 έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

Πηγή: economico.gr