Ρούτε σκάνδαλο

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα ευρωπαϊκά χρονικά, κυρίως διότι οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στην Ολλανδία στα όρια της οικονομικής καταστροφής: Είναι το σκάνδαλο της πολυετούς κακοδιαχείρισης των οικογενειακών επιδομάτων – το «Τoeslagenaffaire» στα ολλανδικά -, που σήμερα οδήγησε τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης Ρούτε.

Χιλιάδες οικογένειες είχαν κατηγορηθεί λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019 και πολλές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομικά τεράστια ποσά τα οποία είχαν εισπράξει μέσω των οικογενειακών επιδομάτων.

Ολλανδική Βουλή: “Μια άνευ προηγουμένου κοινωνική αδικία”

Η κοινοβουλευτική έρευνα έδειξε ότι πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν μια «άνευ προηγουμένου αδικία», αφότου η κυβέρνηση τις ανάγκασε να επιστρέψουν επιδοτήσεις – τις οποίες τελικώς αποδεικνύεται ότι νομίμως είχαν λάβει – δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πολλές από τις οικογένειες στοχοποιήθηκαν με βάση την καταγωγή ή τη διπλή υπηκοότητά τους και χιλιάδες ήταν εκείνες που αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των μεγάλων ποσών που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομιά.

Η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι φορολογικές αρχές διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τες, αδίκως, για απάτη.

Ο Ορλάντο Καντίρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί περίπου 600 οικογένειες, είπε στο ολλανδικό ραδιόφωνο ότι οι άνθρωποι είχαν γίνει στόχος «βάσει εθνοτικού χαρακτηρισμού από γραφειοκράτες που επέλεξαν τα ονόματά τους καθώς φαίνονταν ξένα».

“Παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου”

Στην έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρεται ότι, με την πρακτική αυτή, «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε.

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Από χθες, οι λέξεις-κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» είναι από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία και, τελικά, σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Παραιτήθηκε και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος

Χθες Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Άσερ, υπό το βάρος του ίδιου σκανδάλου.

Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017.

Η πολιτική κρίση ξεσπά στην Ολλανδία δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Πηγή: economico.gr