Ολυμπιακοί Αγώνες

Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού ξεκινά σήμερα με έναν χρόνο καθυστέρηση, αλλά οι Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8) δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες διοργανώσεις. Τόσο ως προς τους συμμετέχοντες όσο και ως προς δισεκατομμύρια των (τηλε)θεατών που θα τους παρακολουθήσουν.

Το πείραμα του Euro 2020 (που επίσης έγινε ένα χρόνο μετά) και η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι και οι 32οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορέσουν να έχουν κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος.

Δείτε το τρέιλερ του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Η σκληρή πραγματικότητα όμως θέλει τους Αγώνες του Τόκιο να περνούν στην Ιστορία για τους λάθος λόγους, καθώς θα είναι η πρώτοι που θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών. Και ο λόγος είναι ο ίδιος ουσιαστικά που οδήγησε στην περσινή αναβολή τους : Η πανδημία.

Η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας σε μια νέα οδυνηρή απόφαση.

Εχοντας ήδη απαγορεύσει την είσοδο ξένων τουριστών-φιλάθλων, ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή της να μην επιτραπεί η είσοδος και των ντόπιων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η τελετή Έναρξης 

Η Τελετή Εναρξης είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας και  θα διεξαχθεί παρουσία μόλις μερικών εκατοντάδων αξιωματούχων και «υψηλών» προσκεκλημένων.

Στην καθιερωμένη παρέλαση και στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 αθλητές από τους σχεδόν 10.000 που θ΄ αγωνισθούν στο Τόκιο, ενώ γενικότερα η ατμόσφαιρα θα είναι πιο «συγκρατημένη» και «μετριοπαθής» σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι διοργανωτές, θα είναι μία τελετή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση «απλούστερη και πιο νηφάλια» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «συντονισμένοι με την κατάσταση της υγείας» και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές θέλουν την Τελετή Εναρξης, ως μια στιγμή «ενσυναίσθησης» για να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» και τον «θαυμασμό» του κόσμου του αθλητισμού, για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας, που έχει σκοτώσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019.

Η σκέψη στα θάματα από τον σεισμό και το τσουνάμι

Ενα μέρος της τελετής θα είναι αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους, σχεδόν 18.500 νεκρούς.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην Ιστορία και στον πολιτισμό της Ιαπωνίας, καθώς και στις καθολικές αξίες του αθλητισμού.

Οι λεπτομέρειες της βραδιάς, παραμένουν μυστικές μέχρι το τέλος, αλλά σε ένα βίντεο από τις πρόβες που μαγνητοσκοπήθηκαν από ντόπιους κατοίκους, φαίνονται εικόνες ενός επίγειου πλανήτη και ακούγονται οι στίχοι του τραγουδιού «Imagine», που… προβάλλονται στον ουρανό.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, Επίτιμου Προέδρου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος ενσαρκώνει μια σημαντική συμβολική μορφή στην χώρα.

Το 1998, ο πατέρας του, Ακιχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, ενώ ο παππούς του, Χιροχίτο των προηγούμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα, το 1964, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαπόρο, το 1972.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Business Insider για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 του Τόκιο

Η κατάρα του Τόκιο

Στην Ιαπωνία ακόμη και σήμερα οι δεισιδαιμονίες και ο μυστικισμός εξακολουθούν να έχουν περίοπτη θέση στην κοινωνική ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν πανηγύρισε για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μετά από 57 χρόνια, καθώς αρκετοί θυμήθηκαν ότι και το 1940 το Τόκιο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέτρεψε τα πάντα.

Ενώ όταν τελικά οι Αγώνες διεξήχθησαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα το 1964, αντί να αποτελέσουν την πύλη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, την οδήγησαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ετσι, όταν τον Μάρτιο του 2020 όλος ο πλανήτης μπήκε στην περιδίνηση του κορωνοϊού, οι αρνητές των Ολυμπιακών Αγώνων (που αναβλήθηκαν επίσημα στις 24/3/2020) θυμήθηκαν την… αρχαία κατάρα του Τοκουγκάβα!

Ποιος είναι αυτός; Ο Λεϊγιάσου Τοκουγκάβα εγκαθίδρυσε το Tokugawa Shogunate που κυριάρχησε από το 1603 έως το 1868 στη χώρα έχοντας ως έδρα το κάστρο Εντο στο σημερινό Τόκιο. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς Ιάπωνες μεγάλη.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τους «καταραμένους» Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964

Στους Αγώνες-«φάντασμα» του 1940 πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο πρίγκιπας Τοκουγκάβα Λεσάτο, διάδοχος της οικογένειας, σημαίνων πρόσωπο της ιαπωνικής πολιτικής σκηνής και διπλωματίας.

Ο Λεσάτο λίγες εβδομάδες μετά την αναβολή των Αγώνων πέθανε, προκαλώντας και την οριστική κατάρρευση της συγκεκριμένης δυναστείας, η περιουσία της οποίας περιήλθε στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Τελετή έναρξης των «καταραμένων» Αγώνων του 1964 που οδήγησαν την Ιαπωνία σε οικονομική κατάρρευση

Πριν τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964, το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων αλλά και των παράπλευρων έργων εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ αρκετοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, η κατασκευή της σήραγγας Σενταγκάγια και μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων στη γη που κάποτε ήταν ιδιοκτησία της ιστορικής δυναστείας θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή.

Το όλο θέμα είχε πάρει θρυλικές διαστάσεις καθώς οδηγοί που περνούσαν από τη συγκεκριμένη σήραγγα ανέφεραν ότι έβλεπαν το φάντασμα μιας μελαχρινής γυναίκας η οποία κρεμόταν από την οροφή, ενώ κάποιοι άλλοι άκουγαν απόκοσμες κραυγές.

Το στοιχειωμένο μέρος και ο θρύλος

Για μεγάλο διάστημα το συγκεκριμένο μέρος θεωρούνταν στοιχειωμένο καθώς περνούσε πάνω από το παλιό νεκροταφείο της οικογένειας Τοκουγκάβα, αλλά με το πέρασμα των χρόνου ο θρύλος της κατάρας άρχισε να ξεφτίζει.

Μέχρι τη στιγμή που άρχισαν τα έργα για τις ολυμπιακές κατασκευές των Αγώνων του 2020. Σωστά μαντέψατε, το ζήτημα ανέκυψε στην αρχαία γη της ιστορικής οικογένειας Τοκουγκάβα, μεταξύ 2013 και 2015, και παρόλο που κρατήθηκε αρχικά μυστικό, το 2019 αποκαλύφθηκε.

Στο εργοτάξιο που δημιουργήθηκε για τις εργασίες βελτίωσης του Ολυμπιακού Σταδίου, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών βρέθηκαν οστά 187 ανθρώπινων σωμάτων.

Από μόνο του το γεγονός δεν συνιστούσε είδηση, καθώς είναι συχνό φαινόμενο και στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, αλλά ήταν αρκετό για να επαναφέρει στην κουβέντα την περίφημη κατάρα, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος αποδείχθηκε ότι ήταν το νεκροταφείο από την εποχή του ιδρυτή της δυναστείας. Και μετά από λίγο προέκυψε ο κορoναϊός!

Η οικονομική πλευρά των Αγώνων

«Εδώ και δύο χρόνια δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα στο Τόκιο – και δεν θα έχουμε ούτε τώρα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην εκθέσει στον παραμικρό κίνδυνο τους πολίτες της. Ηδη έχουμε δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον καθαρισμό του εργοστασίου».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του Σίνζο Αμπε (πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας) τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Μπουένος Αϊρες -όπου συνεδρίασαν οι «Αθάνατοι» της ΔΟΕ για να ψηφίσουν τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2020-, το οποίο αφορούσε τους κινδύνους από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα, θεωρήθηκε από τους ειδικούς το σημείο-κλειδί που έδωσε τη νίκη στο Τόκιο (Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη οι άλλες δύο υποψήφιες πόλεις).

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο θεός γελάει

Λίγες εβδομάδες μετά, οι εκτιμήσεις των οικονομικών στελεχών της ιαπωνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι θεατές των Αγώνων (βασικά οι ξένοι τουρίστες) θα άφηναν στην οικονομία της χώρας περισσότερα από 2 δισ. δολάρια (εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, αναμνηστικά, εσωτερικές μετακινήσεις) και ήταν σίγουροι ότι με την ολοκλήρωσή τους τα κέρδη θα ήταν σημαντικά.

Μάλιστα οι Ιάπωνες εγγυόντουσαν την οικονομική σταθερότητα καθώς και την καλύτερη δυνατή ασφάλεια χρησιμοποιώντας το σύνθημα: «Στα χέρια μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πιο ασφαλείς από ποτέ».

Ωστόσο, όπως έχει ειπωθεί (και γραφτεί) πολλές φορές, «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια για το μέλλον ο Θεός γελάει», και οι όποιοι υπολογισμοί των διοργανωτών έχουν πάει προ πολλού στον κάλαθο των αχρήστων.

Παρόλο που κατάφεραν να πετύχουν νέο ρεκόρ χορηγιών (οι εκτιμήσεις του 2019 έκαναν λόγο για συμφωνίες που έφταναν τα 4 δισ. δολάρια), οι απώλειες από τη μη πώληση των εισιτηρίων και την άφιξη τουριστών είναι πολύ μεγάλες, ενώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε και επίσημα η απαγόρευση της παρουσίας και των ντόπιων φιλάθλων στις κερκίδες, οι εταιρείες-χορηγοί δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους αφήνοντας ανοιχτή την επαναδιαπραγμάτευση των ποσών που δόθηκαν ως χορηγία.

 Συνολικά 11.500 αθλητές και αθλήτριες

Συνολικά 11.500 αθλητές και αθλήτριες (51% άνδρες και 49% γυναίκες) θα βρεθούν στο Τόκιο.

Από τη λίστα των «παλιών» ξεχωρίζουν οι δύο μεγάλες κυρίες του στίβου Αλισον Φίλιξ (ΗΠΑ, 400 μ. – 4Χ400 μ.), Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις (Τζαμάικα, 100 μ.) που θα συμμετάσχουν για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ, 4η συμμετοχή) και η επίσης Αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς.

Στους άνδρες ο Κενυάτης Ελιουντ Κιπτσόγκε (ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες), φυσικά το τρομερό παιδί του επί κοντώ Μόντο Ντουπλάντις, οι μπασκετμπολίστες Κέβιν Ντουράν (το μεγάλο αστέρι της Team USA), Λούκα Ντόντσιτς, ενώ ακόμη και τώρα δεν είναι σίγουρο το αν θα συμμετάσχει ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Υπάρχει βέβαια και ένα όνομα που δίνει μια ξεχωριστή λάμψη – και αυτό είναι της Τζέσικα Σπρίνγκστιν. Η κόρη του θρύλου της αμερικανικής ροκ σκηνής Μπρους Σπρίνγκστιν είναι πρωταθλήτρια ιππασίας και συμπεριλήφθηκε στην ολυμπιακή ομάδα μαζί με το άλογό της «Don Juan van de Donkhoeve».

Δίπλα σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τις ελληνικές παρουσίες, όπου ξεχωρίζουν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Ρίο Κατερίνα Στεφανίδη, Λευτέρης Πετρούνιας, Αννα Κορακάκη, ο έχων την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου και φυσικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη που ανήκουν στην παγκόσμια ελίτ του τένις.

Η ελληνική αποστολή

Η αποστολή της Ελλάδας στο Τόκιο περιλαμβάνει 83 αθλητές σε 17 αθλήματα, με τον στίβο να έχει τη μερίδα του λέοντος καθώς θα συμμετάσχουν 20 αθλητές και αθλήτριες.

Συγκριτικά με τους Αγώνες στο Ρίο υπάρχει μια μικρή μείωση (είχαμε στείλει 95 αθλητές), ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα φαίνεται να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα, ενώ έχουμε εκπροσώπηση και σε δύο επιπλέον αθλήματα. Και ο στόχος είναι να φτάσουμε τουλάχιστον την επίδοση του Ρίο όπου είχαμε 6 μετάλλια, αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία σε τελικούς αγωνισμάτων.

Αναλυτικά η ελληνική αποστολή:

Στίβος

Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν
Μίλτος Τεντόγλου – μήκος
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20 χλμ. βάδην
Ελένη Πόλακ – επί κοντώ
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 50 χλμ. βάδην
Παναγιώτα Τσινοπούλου – 20 χλμ. βάδην
Κυριακή Φιλτισάκου – 20 χλμ. βάδην
Κώστας Δουβαλίδης – 110 μ. εμπόδια
Κώστας Φιλιππίδης – επί κοντώ
Εμμανουήλ Καραλής – επί κοντώ
Μιχάλης Αναστασάκης – σφυροβολία
Χρήστος Φραντζεσκάκης – σφυροβολία
Ραφαέλα Σπανουδάκη -100/200 μ.
Ελισάβετ Πεσιρίδου – 100 μ. εμπόδια
Σταματία Σκαρβέλη – σφυροβολία
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου – δισκοβολία
Ειρήνη Βασιλείου – 400 μ.

Κολύμβηση

Κριστιάν Γκολομέεβ – 50 μ. ελεύθερο
Απόστολος Χρήστου – 100 μ. ύπτιο, 100 μ. ελεύθερο
Ανδρέας Βαζαίος – 200 μ. μεικτή
Απόστολος Παπαστάμος – 200/400 μ. μεικτή
Αννα Ντουντουνάκη – 100 μ. πεταλούδα
Κώστας Εγγλεζάκης – 800 μ. ελεύθερο
Δημήτρης Μάρκος – 800 μ. ελεύθερο
Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης – 4Χ100 μ. ελεύθερο ανδρών
Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου – 4Χ100 μ. μεικτή ανδρών
Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Αννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου – 4Χ100 μ. μεικτή
Αλκης Κυνηγάκης – 10 χλμ. μαραθώνια κολύμβηση

Ιστιοπλοΐα

Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX Ανδρών
Γιάννης Μιτάκης – Φιν
Κατερίνα Δίβαρη – RSX Γυναικών
Βασιλεία Καραχάλιου – Ράντιαλ
Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά – 470 Γυναικών
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – 470 Ανδρών

Σκοποβολή

Αννα Κορακάκη – 10 μ. και 25 μ. αεροβόλο πιστόλι
Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ

Κωπηλασία

Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος
Στέφανος Ντούσκος – σκιφ
Αννέτα Κυρίδου – σκιφ

Tsitsipas_
Στέφανος Τσιτσιπάς

Πάλη

Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ
Γιωρίκας Πιλίδης – ελευθέρα 65κ

Ποδηλασία

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – Ποδηλασία δρόμου
Χρήστος Βολικάκης – Ποδηλασία πίστας
Περικλής Ηλίας – Ορεινή ποδηλασία

Υδατοσφαίριση

Εθνική ομάδα πόλο ανδρών: Στέλιος Αργυρόπουλος, Αγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης, Ντίνος Γενηδουνιάς, Κώστας Γκιουβέτσης, Γιώργος Δερβίσης, Μάνος Ζερδεβάς, Μάριος Καπότσης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κώστας Μουρίκης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου Δημήτρης Σκουμπάκης, Γιάννης Φουντούλης

Ξιφασκία

Δώρα Γκουντούρα – Σπάθη

Επιτραπέζια αντισφαίριση

Παναγιώτης Γκιώνης – Απλό

Αντισφαίριση

Στέφανος Τσιτσιπάς – Απλό, Μεικτό
Μαρία Σάκκαρη – Απλό, Μεικτό

Τάε κβον ντο

Φένια Τζέλη – 57 κιλά

Καλλιτεχνική κολύμβηση

Ομαδικό: Μαρία Αλζιγκούζη-Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη
Ντουέτο: Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη

Τζούντο

Αλέξης Ντανατσίδης – 81κ
Ελισάβετ Τελτσίδου – 70κ

Τοξοβολία

Ευαγγελία Ψάρρα – Ατομικό

Γυμναστική

Ελευθέριος Πετρούνιας – Ενόργανη, κρίκοι

Αρση βαρών

Θόδωρος Ιακωβίδης – 96κ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr