Ελλάδα και Ισραήλ σε στενότερη συνεργσία

Ελλάδα και Ισραήλ  αναβαθμίζουν ουσιωδώς τις σχέσεις τους.  Και αυτό  δίνει πλεονεκτήματα στην Αθήνα σε μία κρίσιμη γεωστρατηγικά συγκυρία, όπου καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στα δύο εθνικά θέματα μείζονος σημασίας : Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Προμήθεια όπλων και συστημάτων που θα παρέχουν ποιοτικό πλεονέκτημα

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός  ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νικ. Δένδια στο Τελ Αβίβ, όχι μόνο συζητήθηκαν αλλά “προχώρησαν” θέματα που στο παρελθόν θα απαιτούσαν μεγάλο διάστημα για να “ωριμάσουν”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ( Καθημερινή της Κυριακής ), από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχει μια πραγματική προσπάθεια προμήθειας όπλων και συστημάτων που θα παρέχουν στην Ελλάδα ποιοτικό πλεονέκτημα (qualitative edge).

Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο στην Καλαμάτα, και την ΕΛΒΟ, οι δύο πλευρές συζητούν για προγράμματα όπως το Εθνικό Τυφέκιο, βλήματα υψηλής ακρίβειας, αλλά και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα αντιμετώπισης UAV και drones.

Ως προς τη σημασία της προσπάθειας επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ, αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι η Αγκυρα αναλώνεται περισσότερο σε επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων, λόγω και της ανάγκης να γοητευθεί η νέα αμερικανική διοίκηση και λιγότερο ουσιαστικά.

Τί ζήτησε το Ισραήλ 

Και το Ισραήλ, όμως,  δεν επιθυμεί να αποξενωθεί περισσότερο από την Τουρκία, ούτε όμως και να θυσιάσει άλλες περιφερειακές συνεργασίες για τον σκοπό αυτό.

  • Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαιναν, ακόμα, ότι από το Ισραήλ ζητήθηκε από την Ελλάδα να γίνουν κατανοητές οι θέσεις έναντι της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του και στις περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως η Γάζα, η Δυτική Οχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή του ΔΠΔ έχει ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αυστραλία.

Απαρχή πολυμερούς συνεργασίας με δυνατότητες διεύρυνσης

Τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, πραγματοποιήθηκε το «Φόρουμ Φιλίας», το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προετοίμαζε για πάρα πολύ καιρό. Η απόφαση σύσφιγξης των σχέσεων με τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου έγινε με όχημα την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

  • Η «επιβίβαση», έστω και εξ’ αποστάσεως, της Γαλλίας στο σχήμα του «Φόρουμ Φιλίας», με τη συμμετοχή Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Μπαχρέιν υποδηλώνει την απαρχή της συγκρότησης μιας πολυμερούς συνεργασίας με δυνατότητες διεύρυνσης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή συζητιόταν η πιθανότητα συμμετοχής της Ιορδανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσέιν, παρότι δεν συμμετείχε στο «Φόρουμ Φιλίας» συνάντησε διμερώς τον κ. Δένδια αλλά συμμετείχε και στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Αράβων συναδέλφων του.

Η συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου και η στάση του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Ελλάδας ως κομβικό για την Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία ενός πολυμερούς σχήματος όπως το «Φόρουμ Φιλίας», θα μπορούσε να επιτρέψει και τη συμμετοχή του Ισραήλ το οποίο μέσω των «Συμφωνιών του Αβραάμ» έχει αρχίσει να ομαλοποιεί τις σχέσεις του με αρκετές από τις σουνιτικές χώρες της περιοχής.

Η συνεργασία με χώρες του Κόλπου παραμένουν πολύ σημαντικές και θα επιταχυνθεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα ΗΑΕ.

Κινητικότητα υπάρχει και στο εσωτερικό της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, παρότι σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και η στάση της Γερμανίας

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι παρά την προσπάθεια του Βερολίνου να μείνει όσο γίνεται πιο ουδέτερο, προκειμένου η Γερμανία να διατηρήσει τη δυνατότητα συζήτησης με όλες τις πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία), στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπάρχει ολοένα και βαθύτερη αντίληψη σχετικά με την φύση του προβλήματος που δημιουργεί η στάση της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη παρουσία σε συμμαχικό επίπεδο του νέου Αμερικανού υπουργού Λόιντ Οστιν.

Κινητικότητα της Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ

Ηδη πάντως οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα κινητικοί σε επίπεδο ΝΑΤΟ και όλες τις προηγούμενες ημέρες -παρά τις ρητορικές εξάρσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Χουλουσί Ακάρ και λοιπών στο εσωτερικό– ενημέρωναν τους δυτικούς για τις θέσεις τους σχετικά με τις διερευνητικές επαφές.

Αυτές τις ημέρες, θα πρέπει, βεβαίως, να γίνει γνωστή και η ημερομηνία πραγματοποίησης του επόμενου γύρου των επαφών στην Αθήνα.

Στο σκέλος των εξοπλισμών αυτή την εβδομάδα θα περάσουν από τη Βουλή ορισμένα προγράμματα μικρού κόστους, αλλά κάποιας επιχειρησιακής σημασίας, όπως η υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων «Βέλος».

Σημαντική θεωρείται και η απόκτηση από την Ελλάδα ενός νατοϊκού Κέντρου Αριστείας (CoE) για την Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Αμυνα με έδρα τα Χανιά, κάτι που έγινε εφικτό έπειτα από επιτάχυνση των διαδικασιών από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο.

Πηγή: economico.gr