εστίαση ΕΣΠΑ

Μία αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή αποτυπώνει την αγωνία αλλά και τη στόχευση που έχει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των βαρύτατων επιπτώσεων που έχει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού. «Ζητώ συγγνώμη, είπε ο κ. Γεωργιάδης, από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Το νέο ΕΣΠΑ για την εστίαση

Επειδή όμως το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι οι επιπτώσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (π.χ. εστίαση, τουρισμός κ.α.) δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν χωρίς την κρατική παρέμβαση, πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, προωθεί και νέες ρυθμίσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτσι ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της εστίασης, για ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του τομέα της εστίασης μέσω του ΕΣΠΑ.

«Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με την ΓΣΕΒΕΕ, είπε ο κ. Γεωργιάδης,  και σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση για να στηρίξουμε τον κλάδο περαιτέρω ενόψει του ανοίγματος».

Τον Μάιο ανοίγει η εστίαση

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του economico.gr, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι και τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις εστίασης θα είναι κλειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Από αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση -διακινδυνεύω να πω – να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Το λέω αυτό γιατί πρέπει και οι άνθρωποι να κάνουν τις προετοιμασίες τους και κλείσιμο των ραντεβού. Πάντα βέβαια με τις προβλέψεις του ΠΟΥ και των ειδικών θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις τον Μάιο. Είμαστε στο τέλος μια δύσκολης διαδρομής».

Πέρα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες ανάλογο του Γέφυρα Ι που επιδοτεί δόσεις ενήμερων και μη δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία.

Ποιιοι θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα “Γέφυρα”

Όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο νέο πρόγραμμα, επιλέξιμες θα είναι μεσαίες μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την πρώτη κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η επιδότηση, κατέληξε ο υπουργός,  θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου».

Όσον αφορά τη διαδικασία αυτή θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες του εconomico.gr μετατίθεται χρονικά για μερικές εβδομάδες η ανακοίνωση των μέτρων για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων έχει να κάνει και με τις διαφωνίες που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μετά από πιέσεις της Γερμανίας, για τα κριτήρια βιωσιμότητας ώστε να ενισχυθούν  οι επιχειρήσεις.

Πηγή: economico.gr