Ξεκινά το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα – ενδεχομένως και μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαϊου –  αναμένεται να τρέξει το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει έως 50.000 επιχειρήσεις με ποσά μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε γράψει το economico στις 14 Φεβρουαρίου, το οικονομικό επιτελείο θα χορηγήσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό με το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών.Το νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε ήδη, ωστόσο το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών θα «τρέξει» αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάλυψη των παγίων δαπανών θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Το ποσοστό κάλυψης θα ξεκινά από το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα μειώνεται στο 70% στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα. Το δε ανώτατο ύψος της επιδότησης ανά επιχείρηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Ποιες επιχειρήσεις θα αφορά το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που θα συνδυάζουν και μεγάλη μείωση εσόδων (ο πήχυς θα μπει πιθανότατα στο 30% όπως προβλέπει και το κοινοτικό πλαίσιο) και αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Για να καταγραφούν οι τελικές οικονομικές επιδόσεις, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να κάνουν μια σύντομη «φορολογική δήλωση» στην οποία θα αποτυπώνονται όχι μόνο τα έσοδα (σ.σ. αυτά έχουν ούτως ή άλλως καταγραφεί στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου», αλλά και όλες οι δαπάνες είτε χαρακτηρίζονται «πάγιες» είτε όχι.

Τα χρήματα της ενίσχυσης προγραμματίζεται να δοθούν προς τον Μάιο με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν «όπλο» για τη διάσωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων που κινδυνεύουν περισσότερο με «λουκέτο». Η διαδικασία αναμένεται ότι θα προχωρήσει ως εξής:

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μεγάλη απώλεια εσόδων και αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους. Θα αναλάβουν δέσμευση για την ειλικρίνεια των δηλώσεων καθώς θα γίνουν διασταυρώσεις με το περιεχόμενο τόσο των δηλώσεων ΦΠΑ όσο και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Τί θα περιλαμβάνεται στις πάγιες δαπάνες

Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τις «πάγιες» δαπάνες που θα επιδοτηθούν σε κάθε επιχείρηση. Πάγια δαπάνη θα είναι η μισθοδοσία, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι λογαριασμοί νερού, τηλεφώνων και ρεύματος, τα ενοίκια κ.λπ.

Δεν θα είναι οι επιταγές που πρέπει να καλυφθούν (σ.σ. η επιταγή είναι μέσο πληρωμής και όχι δαπάνη), δεν θα είναι οι επενδυτικές δαπάνες, δεν θα είναι οι φόροι και οι τόκοι ούτε οι δόσεις των δανείων.

Από το ποσό που θα προκύπτει, θα αφαιρείται εκείνο της ενίσχυσης που δόθηκε στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών. Από τη δαπάνη μισθοδοσίας εννοείται ότι θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι για το διάστημα που έμειναν σε αναστολή, ενώ για το ενοίκιο θα υπολογίζεται μόνο το ποσό που καταβλήθηκε στην πραγματικότητα (και όχι το ονομαστικό καθώς έχει γίνει «κούρεμα» από τον Μάρτιο και μετά το οποίο κορυφώνεται αυτή την περίοδο με την πλήρη απαλλαγή).

Ο καθορισμός του ποσοστού επιδότησης

Μόλις συλλεγούν τα στοιχεία από όλες τις επιχειρήσεις και με δεδομένο τον προϋπολογισμό που θα έχει στη διάθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει το ποσοστό επιδότησης των παγίων δαπανών. Αυτό μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 70-90% αλλά θα οριστικοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Είναι πιθανό ότι για την εκταμίευση και της συγκεκριμένης βοήθειας να υπάρξει δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ούτως ή άλλως, με την 6η επιστρεπτέα προκαταβολή (αλλά και την 7η που θα γίνει τον Μάρτιο) θα υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Το ζητούμενο είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας.

Πηγή: economico.gr