Τοπικές εκλογές Βρετανία

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχασε παραδοσιακά προπύργιά του στην περιοχή του Λονδίνου και υπέστη απώλειες και αλλού στις τοπικές εκλογές, υποδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, καθώς οι ψηφοφόροι μοιάζουν να τιμώρησαν τη συμπολίτευση εξαιτίας σειράς σκανδάλων και της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου.

Οι Τόρις ηττήθηκαν στο Γουόντσγουορθ, οχυρό τους από το 1978. Έχασαν επίσης το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές αδιαλείπτως από το 1964 με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει πως κέρδισε –για πρώτη φορά– στο Ουέστμινστερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων κυβερνητικών θεσμών.

Προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους

Ο Ντάνιελ Τόμας, ο απερχόμενος ηγέτης του αυτοδιοικητικού συμβουλίου στην Μπάρνετ, είδε στο αποτέλεσμα «προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών».

Τα πλήρη αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, θα είναι μια πρώτη αντανάκλαση της κοινής γνώμης έπειτα από το 2019, όταν οι Τόρις εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Ιστορικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Μπόρις Τζόνσον αφότου έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που παραβίασε τον νόμο.

Τον περασμένο μήνα, του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο διότι συμμετείχε σε πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του το 2020, παραβιάζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 92 έδρες σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 23 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42.

Οι βαριές απώλειες σε τοπικά συμβούλια του Λονδίνου

Οι βαριές απώλειες σε τοπικά συμβούλια του Λονδίνου –από τα οποία οι Τόρις διαγράφτηκαν σχεδόν εντελώς– εκτιμάται πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση για τον κ. Τζόνσον, που δίνει αγώνα για την πολιτική του επιβίωση τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κι άλλα πρόστιμα από την αστυνομία για παραβιάσεις του lockdown.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη κρίνουν 7.000 θέσεις σε τοπικά συμβούλια: του συνόλου τους στο Λονδίνο, στη Σκοτία, στην Ουαλία, του ενός τρίτου στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Αγγλίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr