Ερντογάν λίρα

Τορπίλη στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας βάζει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς την ώρα που η λίρα καταρρέει σε νέα αρνητικά ιστορικά ρεκόρ ζητά νέα μείωση επιτοκίων. Η πίεση Ερντογάν έρχεται εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και την ώρα που ο πληθωρισμός στην χώρα καλπάζει με ρυθμό 20%.

Η λίρα έκαν σήμερα νέα βουτιά έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχωρώντας πια ακόμη και κάτω από τις 10,5 λίρες ανά δολάριο. Μέσα σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας, έχει απωλέσει το 6,8% της αξίας της, εντείνοντας τα προβλήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – πλην, εκείνων που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές. Παρά την πτώση αυτή όμως ο Ερντογάν έδωσε σήμερα την χαριστική βολή στο τουρκικό νόμισμα, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την κεντρική τράπεζα να μειώσει ξανά αύριο τα επιτόκιά της.

«Όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να παλεύω ενάντια στα  επιτόκια και τον πληθωρισμό, ως το τέλος (…) Θα σώσω τον λαό μας από αυτό το πρόβλημα των επιτοκίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, στέλνοντας ένα σαφές – και μάλλον απειλητικό – μήνυμα προς τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Η «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα

Είναι ενδειτική, δε, εδώ η απάντηση την οποία έδωσε ο Ερντογάν σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν θεωρεί πως οι δηλώσεις του αποτελούν προάγγελο νέας μείωσης των επιτοκίων. «Δεν είναι η κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη; Ας αποφασίσει η ίδια», είπε, σχεδόν με ειρωνικό τρόπο.

Οι αγορές προεξοφλούν ήδη ότι αύριο, το πιθανότερο είναι να δούμε μία νέα μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία, κατά 100 μονάδες βάσης. Κάτι που θα σημαίνει ότι η σωρευτικ’η από τον Σεπτέμβριο η μείωση θα φτάσει τις 400 μονάδες βάσης και το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 15% – όταν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 20%. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές οδήγησαν σήμερα τη λίρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ο Ερντογάν πετά το γάντι και στους επιχειρηματίες

Ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε το γάντι και στους επιχειρηματίες εκείνους οι οποίοι διστάζουν να ζητήσουν και να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες, με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν σήμερα. Η διστακτικότητα αυτή οφείλεται, προφανώς, στον φόβο τους ότι, αργά ή γρήγορα, η ανροθρόδοξη πολιτική Ερντογάν θα λάβει αναγκαστικά τέλος και η Τουρκία θα εισέλθει σε ένα κύκλο σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των δανεικών να γίνει “θηλειά” για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.

«Δεν καταλαβαίνω επίσης αυτούς τους επιχειρηματίες. Μιλάνε για την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια. Τι σόι επιχειρηματίες είναι; Εδώ είναι τα χαμηλά επιτόκια, γιατί δεν ζητάτε δάνεια;», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη μετά το… 2023

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως, παρακάμπτοντας την τρέχουσα καθίζηση και τις συνθήκες φτώχειας στις οποίες οδηγεί ο πληθωρισμός τα νοικοκυριά, υποσχέθηκε απογείωση της τουρκικής οικονομίας και ευημερία μετά το 2023.

«Ακόμη και οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν τη χειρότερη τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάρη, όμως, στην ισχυρή οικονομική μας υποδομή, την αισθανόμαστε λιγότερο από όλους τους άλλους. Ένα πολύ λαμπρό μέλλον μας περιμένει εφόσον καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο του 2022 και 2023, χωρίς να επιτρέψουμε να συμβεί ένα μεγάλο κραχ», τόνισε.

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν παραπέμπει ευθέως σε εκλογικό χρόνο: Ουσιαστικά, καλεί  καλεί τους Τούρκους να αντέξουν δύο χρόνια ακόμη και, ταυτόχρονα, να δώσουν νέα θητεία στον ίδιο και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2023 για να ξεκινήσει τότε η… οικονομική “απογείωση”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr