επιστρεπτέα προκαταβολή

Τουλάχιστον οι μισές από τις περίπου 20.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν ειδοποιητήριο για την επιστροφή των κεφαλαίων που πήραν στο πλαίσιο των επτά κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής,  θα τη “γλυτώσουν”, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφου οι κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσυρόπουλος, Γεωργιάδης και Τσακίρης, η αρχική απόφαση αλλάζει προς το ευνοϊκότερο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από διασταύρωση στοιχείων, η ΑΑΔΕ έστειλε στις αρχές Νοεμβρίου επιστολές σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις, ζητώντας τους επιστροφή κεφαλαίων και μάλιστα με τόκο, με το συνολικό απαιτούμενο ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναγνώριζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αποτέλεσμα ήταν οριακό, με προσλήψεις οι οποίες έγιναν (σχήμα λόγου) Δευτέρα αντί για την προηγούμενη Παρασκευή και μονάδες εργασίας 4,9 αντί για 5.

Τί ορίζει η νέα απόφαση για τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας 

Με νεότερη απόφασή της, η κυβέρνηση, ορίζει για τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ότι «εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Αντιθέτως, εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020, θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων».

Αντίστοιχες προσαρμογές γίνονται και για τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, με την ανάλογη προσαρμογή των χρονικών σημείων όπου κρίνονται οι όροι διατήρησης του αριθμού εργαζομένων.

Πληρωμές και διαγραφές

Στην απόφαση προβλέπεται και παράταση της προθεσμίας επιστροφής των αρχεωστήτως καταβληθέντων ποσών, για όσους ακόμα και μετά την ευνοϊκή προσαρμογή των όρων διατήρησης των θέσεων εργασίας, δεν περνούν τις «εξετάσεις» για άλλες παραβάσεις και θα πρέπει τελικά να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν.

Ορίζεται ότι για τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, η προθεσμία καταβολής παρατείνεται ως την 31η Ιανουαρίου 2023.

Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων, διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε, διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.

Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr