Με τον τουρισμό να αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, οι ανάγκες για ειδικευμένο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό αυξάνονται και ταυτόχρονα αναδιαμορφώνεται η αγορά εργασίας στον κλάδο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη «Οι ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης (reskilling/upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό» που εκπονήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), σε 49 ανέρχονται οι ειδικότητες και τα επαγγέλματα που εκτιμάται ότι είναι κατά προτεραιότητα σημαντικά για την ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και πρέπει να αποτελέσουν τις εθνικές προτεραιότητες επαγγελματικής κατάρτισης.

Ανάγκη προγραμμάτων εκπαίδευσης

Οι ειδικότητες που αναγνωρίστηκαν ως σημαντικές αντιστοιχήθηκαν με 99 πεδία κρίσιμων γνώσεων και δεξιοτήτων με στόχο τη διαμόρφωση του κατάλληλου εκπαιδευτικού περιεχομένου που απαιτείται να έχουν τα προγράμματα κατάρτισης στον τουριστικό τομέα.

Το πλαίσιο με τις ανάγκες κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων βασίζεται στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς και πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς ως προς τη δημιουργία προγραμμάτων με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα. Η σημασία του ανθρώπινου δυναμικού είναι καθοριστική ιδιαίτερα όταν οι διεθνείς μετρήσεις επιβεβαιώνουν την υψηλή́ κατάταξη της Ελλάδας στον τομέα της φιλοξενίας και τις υψηλές επιδόσεις στην φιλικότητα και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά απασχόλησης στο τουριστικό οικοσύστημα, με το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό να ξεπερνάει το 1 εκατ. Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των καταλυμάτων και της εστίασης, καθώς και ευρύτερα των θέσεων υψηλής ειδίκευσης στον τουρισμό μέχρι το 2030.

Χαμηλά στις δεξιότητες

Η διετία 2021-2022 υπήρξε μεταβατική περίοδος στην προσπάθεια ανάκαμψης του τομέα από τις συνέπειες πανδημίας. Αναφορικά με την απασχόληση, στην αιχμή της σαιζόν του 2022 διαπιστώθηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων προσωπικού στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων εμφάνισαν ελλείψεις, τόσο σε βασικές ειδικότητες και θέσεις όσο και σε διοικητικές θέσεις. Αναφορικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων του τομέα στην Ελλάδα, μόλις το 24% των εργαζομένων στα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι απόφοιτοι τουριστικών σχολών, με την πλειοψηφία αυτών να απασχολείται σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Η Ελλάδα γενικά κατατάσσεται χαμηλά στον τομέα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με χαμηλές επιδόσεις στους τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Δείκτη Δεξιοτήτων και στους δείκτες επαγγελματικής εκπαίδευσης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, όπως διαπιστώνεται στη μελέτη. Ειδικότερα, ο τουρισμός επηρεάζεται σημαντικά από τους τρέχοντες κοινωνικούς και τεχνολογικούς μετασχηματισμούς. Οι μετασχηματισμοί αυτοί αποτελούν καίριες προκλήσεις, διαμορφώνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του τομέα.

Προσωποποιημένες υπηρεσίες

Η εμφάνιση της πανδημίας, παράλληλα, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση καθώς η ανάκαμψη του τουρισμού απαιτούσε εκπαίδευση και κατάρτιση, σε τομείς όπως η αυτοματοποίηση, η ανάλυση δεδομένων, η ασφάλεια των δεδομένων και οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Αν επιπρόσθετα ληφθούν υπόψη, η υψηλή αξία του ανθρώπινου δυναμικού ως ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και σημείου διαφοροποίησης για τον ελληνικό τουρισμό, σε έναν κόσμο που διαρκώς απαιτεί προσωποποιημένες υπηρεσίες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σύγχρονες τάσεις.

Οι 49 σημαντικές ειδικότητες για την ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού είναι οι εξής:

 1. Επαγγελματίας ταξιδιωτικού γραφείου,
 2. Ξεναγός εκδρομής,
 3. Εξειδικευμένος ταξιδιωτικός σύμβουλος για αναδυόμενες αγορές,
 4. Εξειδικευμένος σύμβουλος ταξιδιών,
 5. Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Φιλοξενίας,
 6. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων σε επιχειρήσεις φιλοξενίας,
 7. Υπάλληλος υποδοχής Ξενοδοχείου,
 8. Υπάλληλος ξενοδοχειακών κρατήσεων,
 9. Υπεύθυνος Δημιουργίας Εμπειριών,
 10. Υπεύθυνος Τιμολογιακής Πολιτικής,
 11. Ειδικός πωλήσεων & marketing,
 12. Καμαριέρα ,
 13. Καθαριστές & βοηθοί,
 14. Τεχνική Υποστήριξη & Συντήρηση,
 15. Υπεύθυνος Τμήματος Πληροφορικής,
 16. Μπάτλερ,
 17. Προϊστάμενος τμήματος F&B,
 18. Μετρ,
 19. Σερβιτόρος,
 20. Μάγειρας κατηγορίας Α’,Β’,Γ’,
 21. Βοηθοί κουζίνας,
 22. Οινοχόος,
 23. Ζαχαροπλάστης,
 24. Λαντζιέρης,
 25. Μπαρίστα,
 26. Μπαρτεντερ,
 27. Υπάλληλος σκαφών αναψυχής,
 28. Υπάλληλος κρουαζιερόπλοιου,
 29. Ξεναγός Πολιτιστικών/ Θρησκευτικών Χώρων,
 30. Ειδικός προώθησης / διαφήμισης μουσείων,
 31. Ειδικός Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων,
 32. Ξεναγός πόλης,
 33. Υπεύθυνος διοργάνωσης εκδηλώσεων,
 34. Υπεύθυνος υπαίθριων δραστηριοτήτων/ εμπειριών αγροτουρισμού,
 35. Ειδικός γευσιγνωσίας οίνου,
 36. Ειδικός Λουτροθεραπείας / Θαλασσοθεραπείας,
 37. Υπεύθυνος λειτουργίας Κέντρου Υγείας Ευεξίας,
 38. Υπεύθυνος για τις αθλητικές δραστηριότητες / δραστηριότητες ευεξίας,
 39. Χειροπράκτης,
 40. Υπεύθυνος για το ψηφιακό μάρκετινγκ,
 41. Υπεύθυνος βιώσιμης λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων,
 42. Επαγγελματίας βιώσιμης διαχείρισης προορισμών,
 43. Διερμηνέας νοηματικής γλώσσας,
 44. Υπεύθυνος Προσβάσιμου Τουρισμού,
 45. Ειδικός πώλησης/ενοικίασης πολυτελών ακινήτων,
 46. Επαγγελματίας με μεγάλη επιρροή και ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
 47. Ταξιδιωτικός συντάκτης,
 48. Ταξιδιωτικός φωτογράφος,
 49. Υπεύθυνος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr