Ευνοϊκές εκτιμήσεις σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα από έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς φορείς στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI ανακοίνωσε πως διαπιστώνει μια αλλαγή στην τουριστική σεζόν, η οποία αρχίζει πλέον νωρίτερα την άνοιξη και τελειώνει το φθινόπωρο, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνήθειες των τουριστών. Ο διευθύνων σύμβουλος του TUI Σεμπάστιαν Έμπελ έκανε τα σχόλια αυτά ενώ το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη νότια Ευρώπη και αφού ανακοίνωσε πως ο TUI ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κόστη ύψους μέχρι 25 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πυρκαγιών στη Ρόδο.

Μέχρι τα Χριστούγεννα…

Η εμπειρία αυτή έκανε την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ασφαλιστική κάλυψη των πελατών της που ταξιδεύουν σε προορισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πυρκαγιές, δήλωσε ο Έμπελ στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και οφέλη για τον ταξιδιωτικό όμιλο, παρατείνοντας την τουριστική σεζόν και ανοίγοντας νέους προορισμούς.

«Θα πηγαίνουμε στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και ρώτησα τους συναδέλφους μου μήπως θα πρέπει να ανοίξουμε τον προορισμό αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς, μέχρι τα Χριστούγεννα ή και μετά από αυτά», δήλωσε ο Έμπελ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση σε νέους προορισμούς στις σκανδιναβικές χώρες, τις ακτές του Βελγίου και της Πολωνίας και άλλες, καθώς οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερές κλιματικές συνθήκες. «Αυτό μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Ανοδική πορεία

Υπενθυμίζεται ότι ανοδικά κινείται ο τουρισµός φέτος το καλοκαίρι, σύµφωνα και µε τα επίσηµα στοιχεία του ΣΕΤΕ, καθώς οι αφίξεις βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι το αντίστοιχο διάστηµα του 2022. Οι εκτιµήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι αισιόδοξες και κάνουν λόγο για ένα πολλά υποσχόµενο καλοκαίρι, που ίσως να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Έτσι, το πρώτο εξάµηνο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις, φθάνοντας τα 12,5 εκατοµµύρια. Αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο σε σύγκριση µε το 2022, αλλά και σε σχέση µε το 2019, το οποίο θεωρείται έτος σύγκρισης, καθώς ήταν το τελευταίο πριν από την πανδηµία του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριµένα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 καταγράφηκαν 8,9 εκατοµµύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, µε αύξηση 21,4% σε σχέση µε το 2022, αντιστοιχώντας σε 1,6 εκατοµµύρια αφίξεις. Σε σύγκριση µε το 2019, το ποσοστό αύξησης είναι 0,33%. Για τις οδικές αφίξεις κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα καταγράφηκαν 3,6 εκατοµµύρια, έναντι 2,4 εκατ. της περιόδου ΙανουαρίουΙουνίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,7%. Σε σύγκριση όµως µε το 2019 υπάρχει µείωση, η οποία υπολογίζεται στο 12,1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr