Ντουντάρ φυλακή

Σε 27 χρόνια φυλακή καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ – τον άνθρωπο που είχε αποκαλύψει τις αποστολές όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, στην Συρία.

Ο Τζαν Ντουντάρ μετά τις αποκαλύψεις είχε καταταγεί από την Αγκυρα στην λίστα των μεγάλων εχθρών του Ερντογάν και ζει εξόριστος στην Γερμανία.

Ο Ντουντάρ κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και κατασκοπεία, μετά την δημοσίευση το 2015 έρευνας, συνοδευόμενης από οπτικό υλικό, για τις παραδόσεις όπλων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην εφημερίδα Cumhuriyet της οποίας ήταν διευθυντής.

Τον Μάιο 2016, ο Τζαν Ντουντάρ καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στην υπόθεση αυτή που εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, η απόφαση ακυρώθηκε το 2018 από ανώτερο δικαστήριο που έδωσε εντολή για νέα εκδίκαση της υπόθεσης κατά του Ντουντάρ με κατηγορίες για κατασκοπεία, που επισείουν βαρύτερες ποινές.

Καταδίκη για κατασκοπεία και συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση

Με την σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο καταδίκασε τον Τζαν Ντουντάρ σε ποινή φυλάκισης 18 ετών και έξι μηνών για « αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και κατασκοπεία» στην υπόθεση της δημοσίευσης της έρευνας για τις προμήθειες των όπλων προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις. Τον καταδίκασε επίσης σε επιπλέον ποινή φυλάκισης 8 ετών και εννέα μηνών για «συνδρομή προς τρομοκρατική οργάνωση» που αναφέρεται στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Μαύρο πρόβατο” του τουρκικού καθεστώτος, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα μεταξύ πολλών άλλων και για ενορχήστρωση του πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο 2016.

Η συνήγοροι του Τούρκου δημοσιογράφου μποϊκοτάρισαν την σημερινή ακροαματική διαδικασία διαμαρτυρόμενοι «άδικη» δίκης.

Ο Τζαν Ντουντάρ διέφυγε στην Γερμανία το 2016 μετά την πρώτη του καταδίκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι επιδιώκει την έκδοση του Ντουντάρ από τις γερμανικές αρχές , χαρακτηρίζοντάς τον «πράκτορα» που αποκάλυψε «κρατικά μυστικά».

Πηγή: economico.gr