Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία – η τρίτη διαδοχική για τον Τούρκο πρόεδρο – εκτός του ότι επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, προκάλεσε και μείζονες παρενέργειες στα κόμματα της αντιπολίτευσης που είδαν άλλη μια ευκαιρία να χάνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αναβρασμού που επικρατεί στην αντιπολίτευση της Τουρκίας αποτελεί και η απόφαση του ηττημένου των προεδρικών εκλογών, επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να απολύσει τους συμβούλους και τους επικεφαλής συμβούλους που είχε διορίσει πριν από τις 4 Ιουνίου 2023.

Πίεση για αλλαγές

Το κόμμα ανακοίνωσε ότι τα καθήκοντα όλων των προσώπων που διορίστηκαν από τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως σύμβουλοι και επικεφαλής σύμβουλοι πριν από τις 4 Ιουνίου 2023 τερματίστηκαν από τις 14 Ιουνίου 2023. Ο ακριβής αριθμός των συμβούλων, ο οποίος δεν είναι γνωστός αλλά λέγεται ότι ξεπερνά τους σαράντα, θα συνεχίσει να υπηρετεί σε διάφορες θέσεις και θα γίνουν νέοι διορισμοί για την αντικατάστασή τους.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος και το αίτημα για ανανέωση που ανεβαίνει από τη βάση γιγαντώνεται, όμως σύμφωνα με στελέχη του CHP, μια αλλαγή χωρίς τον Κιλιτσντάρογλου στην εξίσωση δεν είναι δυνατή. Η δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP, Ουζγκιούρ Οζέλ, περί «αλλαγής» έχει βρει ευρεία απήχηση στα στελέχη και τους υποστηρικτές του κόμματος.

Ρυθμιστής ο Κιλιτσντάρογλου

Στο κόμμα, όπου ο Οζέλ θεωρείται υποψήφιος για την προεδρία, ένα άλλο όνομα που αναφέρεται συχνότερα για την προεδρία του CHP είναι του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Σύμφωνα με στελέχη του CHP, πρέπει να υπάρξει αλλαγή με τη συναίνεση του 74χρονου Κιλιτσντάρογλου, καθώς δεν αναμένουν αλλαγή σε επίπεδο προέδρου εντός του κόμματος μέχρι τις τοπικές εκλογές.

«Ακόμη και αν υπάρξει συνέδριο πριν από τις τοπικές εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν υπογραφές. Δεν έχει σημασία ποιος είναι, δεν μπορούν να συλλέξουν υπογραφές» τόνισε στέλεχος του CHP, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ηγέτης του κόμματος παραμένει ισχυρός, παρά την ήττα του από τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr