Τουρκία

Την ώρα που το ΝΑΤΟ προσβλέπει να επικυρώσει σύντομα η τουρκική Εθνοσυνέλευση την υποψηφιότητας της Σουηδίας για την προσχώρησή της στη διατλαντική συμμαχία, η Τουρκία δεν δείχνει να… βιάζεται.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου: «Ό,τι είναι επείγον για άλλους δεν θα ήταν επείγον για την Τουρκία».

Και μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Θα συζητήσουμε την επικύρωση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν έρθει η ώρα».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews» (δείτε ΕΔΩ) η υπογραφή από τον Ερντογάν του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο NATO δεν είναι αρκετή για να «κλειδώσει» την πώληση των F-16 Viper στην Τουρκία (40 νέα αεροσκάφη και 80 συλλογές αναβάθμισης).

Ο λόγος είναι ότι οι τέσσερις βασικοί νομοθέτες που πρέπει να εγκρίνουν την πώληση των F-16 έχουν ενστάσεις και για άλλα θέματα, εκτός της εισόδου της Σουηδίας στο NATO.

Ο Ben Cardin, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι θετική η κίνηση Ερντογάν, αλλά πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία (δηλαδή να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο) πριν οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση, αν την εγκρίνουν, καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως είπε.

«Η χρήση των αεροσκαφών και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζητήματα προς αξιολόγηση», δήλωσε ο Ben Cardin. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ενημερώσει το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία, αν και τον περασμένο Ιούλιο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Jake Sullivan δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι θετική στην πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr