Φαίνεται – μέχρι στιγμής, τουλάχιστον – ότι το πάθημα έγινε μάθημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι ο Τούρκος πρόεδρος άφησε τα… νομισματικά πειράματα και επιτρέπε στη νέα εκλεκτή του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να επιστρέψει στην… ορθοδοξία και να καταπολεμήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό με τα δοκιμασμένα όπλα της αύξησης του κόστους του χρήματος.

Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης, την οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με απότομη μετεκλογική αύξηση των επιτοκίων, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Το guidance δόθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της TCMB στις 22 Ιουνίου, όπου αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για μια ακόμη πιο επιθετική πολιτική σύσφιξης.

Ενίσχυση της… σύσφιξης

Η TCMB είπε ότι η αντιστροφή της πολιτικής, μετά από έναν κύκλο χαλάρωσης δύο ετών, ήταν το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας σύσφιξης που ξεκίνησε για την καθιέρωση αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό. «Η επιδείνωση της σταθερότητας των τιμών απειλεί τη μακροοικονομική σταθερότητα και ιδιαίτερα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, η επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει μια διαδικασία νομισματικής σύσφιξης, τα βήματα της οποίας ενισχύονται σταδιακά όταν και όπως απαιτείται», ανέφερε η TCMB. «Η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Μακριά από το στόχο του 5%

Η αύξηση των επιτοκίων έγινε στην πρώτη συνάντηση πολιτικής υπό τη νέα διοικητή της TCMB Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν. Πριν από αυτό, το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας είχε πέσει στο 8,5% από 19% το 2021, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν λίγο κάτω από το 40% τον Μάιο, αφού άγγιξε το υψηλό 24 ετών πάνω από το 85% τον περασμένο Οκτώβριο. Βέβαια αυτό, μετά από τα απαραίτητα «μαγειρέματα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η επιτροπή αξιολόγησε ότι το τρέχον πλαίσιο νομισματικής πολιτικής απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό 5%, δεδομένων των προοπτικών για τον πληθωρισμό και των ανοδικών κινδύνων», ανέφερε η TCMB.

Η πολιτική Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι η TCMB, υπό την καθοδήγηση/εντολές του Ερντογάν και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είχε φθάσει σχεδόν το 90%, είχε προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θεωρούσε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι αυτά που τροφοδοτούσαν την ραγδαία άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αλλά και για λόγους θρησκευτικής πίστης, καθώς τα υψηλά επιτόκια θεωρούνται ως έκφραση φιλαργυρίας και τοκογλυφίας για το Ισλάμ. Ωστόσο, η τακτική αυτή δεν είχε λειτουργήσει, αντιθέτως, οδήγησε και σε πιέσεις στη λίρα, οπότε μετά τις εκλογές ο Ερντογάν αποφάσισε να αφήσει τους ειδικούς να δράσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr