Μπορεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος -εντός και εντός Τουρκίας- να βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα ή αν θα παραδώσει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, τα εγγενή προβλήματα της οικονομίας της χώρας δεν περιμένουν.
Αντιθέτως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί πάση θυσία να υπερασπιστεί τη λίρα ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με μπαράζ νέων κανονισμών που στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για δολάρια. Μετά το πλεονέκτημα Ερντογάν που προέκυψε από την κάλπη του πρώτου γύρου, την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα μείωσε τα ημερήσια όρια για αγορά συναλλάγματος από τις εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο υπό τον όρο ανωνυμίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η πίεση στο τουρκικό νόμισμα.
Μέτρα για στήριξη
Επίσης, ζητήθηκε από τις τράπεζες να κατευθύνουν την εταιρική ζήτηση για σκληρό νόμισμα στην αγορά προθεσμιακών μη παραδοτέων, εκτός εάν έχουν άμεσες ανάγκες. Οι τουρκικές αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν σταθερή τη λίρα, αλλά και να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο νόμισμα-βαρόμετρο της οικονομικής υγείας της χώρας. Η αναμενόμενη υποτίμηση τους επόμενους μήνες αυξάνει τη ζήτηση για δολάρια, σε μια συγκυρία που η πολιτική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν έχει ήδη αφήσει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία εκτεθειμένα σε selloff.
«Μέχρι τον δεύτερο γύρο η πρόσβαση στο συνάλλαγμα θα είναι περιορισμένη και πιο ακριβή από τη διατραπεζική αγορά για τους ιδιώτες επενδυτές. Βλέπουμε ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τσαγρί Κουτμάν, ειδικός επί της τουρκικής αγοράς στην KNG Securities με έδρα το Λονδίνο. Η παρότρυνση των ανθρώπων να αφήσουν τα δολάρια κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη. Νέος κανονισμός την Τετάρτη εισήγαγε έναν επιπλέον στόχο για τις τράπεζες, ώστε να μετατρέψουν τα κεφάλαια των πελατών τους από σκληρό νόμισμα σε λίρες.
Νέα πτώση της λίρας
Άλλα νέα μέτρα που προσπαθούν να μειώσουν την πίεση στη λίρα περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στη χρήση πιστωτικών καρτών για αναλήψεις μετρητών και αγορές χρυσού. Μια νέα νίκη Ερντογάν πιθανώς θα σημάνει συνέχιση των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που συνέβαλαν σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 80% έναντι του δολαρίου από το 2018, όταν η Τουρκία πέρασε στο νέο προεδρικό σύστημα, που έδωσε σαρωτικές εξουσίες στον πρόεδρο. Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου από την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές της Κυριακής.
Εν τω μεταξύ, παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον πληθωρισμό, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, το μέγεθος παραμένει άβολα υψηλό (τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 43,4% από 50,5% τον Μάρτιο), ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στην επόμενη κυβέρνηση για μέτρα ελέγχου του. Εν πάση περιπτώσει, οι αλλαγές που κυοφορήθηκαν μετά τις εκλογές πιθανότατα «θα ωθήσουν τα επιτόκια καταθέσεων σε λίρες και θα ρίξουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε λίρες», δήλωσε ο Τσαγντάς Ντογάν, διευθυντής ερευνών της Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Αύξηση των CDS
Εν τω μεταξύ, προβλήματα και στην αναχρηματοδότηση του χρέους της Τουρκίας φαίνεται ότι προκαλεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα, καθώς το κόστος της ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι μηνών τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Reuters, το πενταετές spread ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Τουρκίας εκτινάχθηκε πάνω από 114 μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, σε 606 μονάδες, από 492 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.
Τι λένε όλα αυτά; Με απλά λόγια, είτε ο Ερντογάν εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της Τουρκίας είτε ο Κιλιτσντάρογλου, οι πιέσεις που η οικονομία της χώρας δέχεται εδώ και καιρό θα συνεχιστεί και ο νέος ηγέτης της χώρας θα κληθεί να λάβει ταχείες -και, ενδεχομένως, οδυνηρές- αποφάσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και, κυρίως, να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς οι οικονομικές αναταράξεις έχουν οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τη χώρα και αποεπένδυση, χωρίς καν να υπολογιστεί το κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών από το σεισμό.


Πηγή: economico.gr