Την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Τουρκίας απεικονίζει γλαφυρα νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Metropoll Research, τα στοιχεία της οποίας είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ένας στους τέσσερις δεν τα βγάζει πέρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και ότι «ημι-λιμοκτονεί», ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση για τους πολίτες που επλήγησαν περισσότερο. Μάλιστα, το ποσοστό τον Τούρκων που δηλώνει ότι ακόμα τα βγάζει πέρα (καλύπτει τις βασικές του ανάγκες) έπεσε στο 17,2% από 26% πέρσι.

Κατάρρευση του ΑΚΡ

Η επικρατούσα κατάσταση προκαλεί τεράστια φθορά στο κυβερνών κόμμα, το ΑΚΡ, το οποίο χάνει διαρκώς υποστήριξη, καθώς οι πολίτες πλέον χάνουν την υπομονή τους με τον Ερντογάν και την πολιτική του. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό στήριξης στο ΑΚΡ έχει πέσει στο 34,1% με αναγωγή, έναντι 42,6% πριν από τρία χρόνια, όπερ σημαίνει ότι έχει απωλέσει 8,5 εκατοστιαίες μονάδες σε αυτό το διάστημα, ακολουθώντας και τα ποσοστά των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι η ζωή τους βελτιώθηκε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η μικρότερη βοήθεια στον κόσμο

Ο ιδρυτής της Metropoll Research, Οζέρ Σενκάρ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης, επισήμανε ότιν «η βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση σε ανθρώπους που έπαθαν ζημιά και έχασαν εισοδήματα λόγω της πανδημίας είναι η μικρότερη σε όλο τον κόσμο». Προσέθεσε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των πληττώμενων από την πανδημία της Τουρκίας αντιστοιχούσε μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, όταν τα αντίστοιχα προγράμματα στις ΗΠΑ έφθασαν το 30% του ΑΕΠ.

Ο Σενκάρ, μάλιστα, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τόσο μεγάλο ποσοστό Τούρκων βυθίστηκε στην ένδεια μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr