Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες – κατά πολλούς, ο «εξ απορρήτων» – του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, μετακομίζει από το προεδρικό μέγαρο σε μια από τις πιο «σκοτεινές» υπηρεσίες της χώρας.

Στην ΜΙΤ ο Καλίν

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Καλίν ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Χακάν Φιντάν, που ήταν αρχηγός της ΜΙΤ από το 2010, διορίστηκε το Σάββατο υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν. Ο διορισμός Καλίν στη ΜΙΤ εκτιμάται ότι σηματοδοτεί τη διάθεση του Τούρκου προέδρου να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του την πανίσχυρη μυστική υπηρεσία της χώρας.

Από την άλλη, η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν στη θέση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας ερμηνεύεται ως ελαφρά στροφή της Άγκυρας προς πιο «σκληρές» θέσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Φιντάν υπηρέτησε συστηματικά και με προσήλωση το δόγμα της Μεγάλης Τουρκίας, κάνοντας τα πρώτα βήματά του στη μικρή τότε υπηρεσία παροχής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας ΤΙΚΑ, απλώνοντας τα πλοκάμια της στην Αφρική και σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ασία αλλά και τα Βαλκάνια.

Ο «άγνωστος» Φιντάν

Παράλληλα, διαθέτει ισχυρό ισλαμικό προφίλ, ενώ υπάρχουν ελάχιστα κείμενα ή συνεντεύξεις του, από τις οποίες να μπορεί κάποιος να αντλήσει στοιχεία για τις πολιτικές του θέσεις και δη στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της διπλωματίας, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και – κατά το δυνατόν – διαφάνεια και όχι μια νοοτροποία μυστικοπάθειας και υπόγειας δράσης, όπως αυτή που επικρατεί στις μυστικές υπηρεσίες και ειδικά στην ΜΙΤ, η οποία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 απέκτησε τεράστια δύναμη και πεδίο δράσης.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ακόμα και από τη νέα του θέση στην ΜΙΤ, ο Καλίν θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, καθώς θεωρείται ως ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» του Ερντογάν και, προφανώς, έχοντας χειριστεί διάφορες υποθέσεις ως τώρα, ως πιο έμπειρος και καταρτισμένος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από τον «νέο» στο χώρο της διπλωματίας Φιντάν. Επίσης, και αυτό έχει σημασία, ο Καλίν γνωρίζει και τη γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr