Σε κλοιό η Τουρκία: Στο όριο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με Αίγυπτο

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατάφερε αυτό που ήθελε, δηλαδή, να κερδίσει τις τρίτες κατά σειρά προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι οι στόχοι του είναι πολύ βαθύτεροι για το μέλλον της γείτονος χώρας. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι με το τέλος του ενός εκλογικού κύκλου, αρχίζει ένας άλλος.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Deutsche Welle, για τον Τούρκο πρόεδρο η νίκη στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν περίπατος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Παρόλα αυτά τα κατάφερε και εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία στο τιμόνι της Τουρκίας, έχοντας διαμορφώσει τη χώρα όσο κανένας άλλος πολιτικός από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ταγίπ Ερντογάν διασφάλισε 323 από τις 600 έδρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ας σημειωθεί ότι η νέα βουλή είναι η πιο συντηρητική, εθνικιστική και ισλαμιστική των τελευταίων δεκαετιών.

Αναμενόμενη νίκη

«Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, από την οικονομία μέχρι τους σεισμούς, οι ψηφοφόροι επέλεξαν πρόεδρο που βρισκόταν στην εξουσία όσο αυτές εξελίσσονταν», υπενθυμίζει η πολιτική επιστήμονας Εβρέν Μπαλτά από το Πανεπιστήμιο Εζιεγκίν της Κωνσταντινούπολης: «Από τη μία πλευρά η επανεκλογή Ερντογάν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, από την άλλη ήταν αναμενόμενη. Διότι σε περιόδους κρίσης οι ψηφοφόροι τείνουν συχνά να επιλέγουν πολιτικούς που γνωρίζουν. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ερντογάν έχει υποχωρήσει, ωστόσο οι ψηφοφόροι προτίμησαν να τον ψηφίσουν αντί να πειραματιστούν με έναν νέο πολιτικό χωρίς κυβερνητική εμπειρία».

Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνείδηση του τι συμβαίνει. Ίσως για αυτό μετά την εκλογική του νίκη εξέφρασε στην ομιλία του μεγάλη ευγνωμοσύνη στους υποστηρικτές του. Την ίδια στιγμή όμως παρέμεινε αμείλικτος με τους πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς διάθεση συμφιλίωσης. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι παίρνει εντολές από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αφήσει ελεύθερο τον πρώην πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στους πάνω από 350.000 υποστηρικτές του.

Επιμονή στην πόλωση

Ο Ντεμιρτάς, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, είναι τρομοκράτης, τον οποίο δεν θα αφήσει ποτέ ελεύθερο. Απαντώντας οι συγκεντρωμένοι οπαδοί ζήτησαν εν χορώ τη θανατική ποινή για τον πρώην πρόεδρο του HDP. Ο Ιμπραήμ Ουσλού, δημοσκόπος και ειδικός σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, θεωρεί δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τη σκληρή ρητορική. Θεωρεί πως ο Ερντογάν δεν βλέπει κανένα λόγο για να αλλάξει στάση, διότι θεωρεί την εκλογική νίκη επιβεβαίωση της μέχρι τώρα πορείας του.

«Σε δέκα μήνες διεξάγονται στην Τουρκία δημοτικές εκλογές. Η χώρα θα μπει επομένως και πάλι σε προεκλογική περίοδο λίγες εβδομάδες από σήμερα», εκτιμά ο Ιμπραήμ Ουσλού. «Ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στην πόλωση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, όπως την παραπαίουσα οικονομία και τις κοινωνικές ανισότητες. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν προωθούσε τη συμφιλίωση, ο πληθυσμός θα άρχιζε να αμφισβητεί τον ίδιο και την κυβέρνηση. Θεωρώ κατά συνέπεια δεδομένο ότι η ρητορική του διχασμού θα συνεχιστεί μέχρι και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2024».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr