Μόνο λίγα 24ωρα χρειάστηκαν στην αποχωρήσασα από την συμμαχία της αντιπολίτευσης Μεράλ Ακσενέρ να μοιάζει σαν να είναι με το… ένα πόδι πίσω στην ομάδα των κομμάτων που προσπαθεί να βάλει τέλος στην εδώ και πάνω από 20 χρόνια κυριαρχία του Ερντογάν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το δεξιό κόμμα IYI της Μεράλ Ακσενέρ πρότεινε οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπός του κόμματος, ενώ αξιωματούχος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του δέχεται την πρόταση του IYI για τους αντιπροέδρους.

Σημάδι επιστροφής;

Το IYI είχε αποχωρήσει από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα και η σημερινή πρότασή του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει σ’ αυτή. Το IYI, το οποίο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην εξακομματική συμμαχία, αποχώρησε απ’ αυτή την περασμένη εβδομάδα αφού η ηγέτης του, η Μεράλ Ακσενέρ, απέρριψε την αναμενόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του CHP.

Η Ακσενέρ είχε προτείνει, αντί του Κιλιτσντάρογλου, την υποψηφιότητα είτε του Εκρέμ Ιμάμογλου είτε του Μανσούρ Γιαβάς, δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αντίστοιχα, λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα μπορούσαν να κερδίσουν με μεγάλη διαφορά τον Ερντογάν. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου -που επίσης εμφανίζεται να κερδίζει τον Ερντογάν, αλλά πιο δύσκολα- επέμεινε να είναι ο ίδιος ο αντίπαλος του Τούρκου προέδρου στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Συνάντηση με τους δημάρχους

Ώρες πριν τα πέντε εναπομείναντα κόμματα της συμμαχίας επρόκειτο να ανακοινώσουν ως υποψήφιό τους τον Κιλιτσντάρογλου, οι δύο δήμαρχοι είχαν μια σύντομη συνάντηση με την Ακσενέρ, η οποία τους έκανε μια νέα πρόταση για να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Η Ακσενέρ έκανε μια «συμπεριληπτική» πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Κουρσάν Ζορλού, μερικά λεπτά αφού οι δύο δήμαρχοι ολοκλήρωσαν τη συνάντηση.

«Διαβίβασε την πρόταση να υπηρετήσουν οι δυο δήμαρχοι ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι», δήλωσε ο Ζορλού. «Η Ακσενέρ θα διαβιβάσει αυτή την πρόταση στον Κιλιτσντάρογλου μέσα στα επόμενα λεπτά», πρόσθεσε. Ανώτερος αξιωματούχος του CHP είπε στο Reuters πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης αποδέχεται την εν λόγω πρόταση της Μεράλ Ακσενέρ. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν την πρόταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr