Σε μια ακόμα μεγάλη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής υπό την κεντρική τραπεζίτη Hafize Gaye Erkan ανακοίνωσε ότι ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 30% από 25%, σε μια ακόμα ένδειξη για την επιτακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ανάγκη για να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Η λίρα αλλά και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν μετά την απόφαση.

Σε ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση, η επιτροπή δηλώνει ότι είναι «αποφασισμένη προς την κατεύθυνση του αποπληθωρισμού το 2024», επαναλαμβάνοντας ότι «η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται με έγκαιρο και σταδιακό τρόπο μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού».

Η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση εντείνει έναν κύκλο περιοριστικής που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο. Η νέα ομάδα τεχνοκρατών του προσπαθεί να προσελκύσει τους επενδυτές που απέφευγαν την Τουρκία μετά από χρόνια ασταθούς και αντισυμβατικής πολιτικής που έβγαλε την οικονομία από την ισορροπία.

Η νέα νομισματική πολιτική

Η νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση έρχεται μετά την κατάδηλη υποστήριξη του Ερντογάν στην κατεύθυνση της νομισματικής σύσφιγξης νωρίτερα αυτό τον μήνα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις παλιότερες πεποιθήσεις ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek, ανέφερε μάλιστα, μιλώντας στους επενδυτές της Νέας Υόρκης , ότι ο περιορισμός του πληθωρισμού αποτελεί τη Νο1 προτεραιότητα για την Τουρκία.

Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε χαλάρωση, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» πλέον σχεδόν στο 60% και αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Αρχικά, επικρίθηκε για τις άτολμες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον διορισμό της Erkan τον Ιούνιο και εν συνεχεία επιτάχυνε αρχής γενομένης από τον περασμένο μήνα, οπότε προχώρησε σε αύξηση κατά 750 μονάδες βάσης που ξεπέρασε τις περισσότερες προβλέψεις.

«Την ώρα που η ισχυρή εγχώρια ζήτηση επιμένει μαζί με τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των πληθωριστικών προσδοκιών δημιουργούν πρόσθετους ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής. «Η αυξανόμενη εγχώρια και ξένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα» είναι μεταξύ των παραγόντων που «θα συμβάλουν σημαντικά στη σταθερότητα των τιμών», συμπληρώνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr