Κατά 500 μονάδες βάσης, στο 40%, αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Η αύξηση ήταν διπλάσια των προσδοκιών οικονομολόγων, οι οποίοι είχαν προβλέψει αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειάς της να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό και ενισχύσει την αδύναμη τουρκική λίρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 61% τον Οκτώβριο.

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αντέστρεψε την πορεία της μετά τις εκλογές του Μαΐου, αρχίζοντας να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Από τον Ιούνιο, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3.150 μονάδες βάσης, ενώ και άλλα μέτρα, όπως η πιστωτική σύσφιξη για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, τέθηκαν σε εφαρμογή.

Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξήσεις των φόρων και των τελών έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, ψαλιδίζοντας τις αποταμιεύσεις των Τούρκων παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Βάσει των εκτιμήσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στα επίπεδα του 70% στο τέλος του έτους, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 43,4% στο τέλος του 2024 και στο 25,3% στο τέλος του 2025. Ο πληθωρισμός είχε φτάσει πέρσι στο 85,5% (υψηλό 24 ετών).

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της φέτος, ενώ η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4% φέτος.

  • Με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr