Τουρκία: Στο 70% οδεύει ο πληθωρισμός. Μέτρα πανικού από την Κεντρική Τράπεζα πριν τις δημοτικές εκλογές

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών με πιστωτικές κάρτες και την αποτροπή της ζήτησης σκληρών νομισμάτων ενόψει των τοπικών εκλογών στο τέλος του μήνα.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το μηνιαίο μέγιστο επιτόκιο για την προκαταβολή μετρητών από πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς υπερανάληψης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ανέβασε επίσης τους μηνιαίους στόχους απόδοσης για τους δανειστές προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Υπήρξε αυξημένη μεταβλητότητα στη λίρα ενόψει των εκλογών σε δύο εβδομάδες, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν τη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ προσωρινή και αναμένουν ότι θα υποχωρήσει μετά την ψηφοφορία. Η λίρα εμφανίζει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg αυτό το μήνα, χάνοντας περίπου 2,8% έναντι του δολαρίου.

Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες

Πιέσεις ασκούνται επίσης στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, αφού ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Η κεντρική τράπεζα βλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες πριν επιβραδυνθεί στο 36% στο τέλος του έτους.

Αφού ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του οκτάμηνου κύκλου σύσφιξης που ανέβασε τα επιτόκια στο 45%, η κεντρική τράπεζα επέλεξε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους σύσφιξης για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, εισάγοντας κανόνες μερικές φορές τα μεσάνυχτα.

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Deutsche Bank AG προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, που αποτελεί αλλαγή από τις προηγούμενες εκκλήσεις τους για αναμονή. Η Goldman επικαλέστηκε την αυξανόμενη πίεση στα αποθέματα και τη λίρα για την έκκλησή της για αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης.

Τι λέει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Στην τελευταία καθοδήγησή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι “η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αυστηροποιηθεί σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού”.

“Πιστεύουμε ότι ο σκοπός της αύξησης θα είναι κυρίως να σηματοδοτήσει ότι η Τράπεζα θα κάνει και μπορεί να κάνει αυξήσεις αν χρειαστεί σύμφωνα με τις δικές της κατευθύνσεις και να αποφύγει τον κίνδυνο τα μακροπροληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση να ερμηνευθούν ως επιστροφή προς ένα λιγότερο ορθόδοξο πλαίσιο πολιτικής”, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Clemens Grafe.

“Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο λογικό να αυξηθεί σε αυτή τη συνεδρίαση παρά να περιμένουμε τις εκλογές και να αυξήσουμε τον Απρίλιο, όπως αναμένει η συναίνεση”, ανέφεραν.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr