Τουρκία πληθωρισμός

Σε νέο ρεκόρ 25ετίας έφτασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο κλείνοντας στο 85,51% , το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ από το 1997 όταν είχε φθάσει στο 85,67% σε διάστημα ενός έτους.

Έντονη αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων της Τουρκίας 

Τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση Ερντογάν αμφισβητούνται έντονα από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Nage), οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πραγματική άνοδος των τιμών αγγίζει το 185% από 115% την 1η Ιανουαρίου.

Η δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης ωστόσο, για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων συνεχίζεται αμείωτη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, παράλληλα με τη σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Συνεχής αύξηση του πληθωρισμού επί 17μηνο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να οδηγούν το ράλι.

Οι τιμές των τροφίμων είναι κατά 99% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 85% και οι μεταφορές κατά 117%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών εγχώριου παραγωγού παρουσιάζει αύξηση 157,69% σε ετήσια βάση και σημείωσε άνοδο 7,83% σε μηνιαία βάση. Η μηνιαία άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν 3,54%.

Η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει τα επιτόκια

Η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό οδηγεί σε νέο κατακόρυφο άλμα με απρόβλεπτες για την κοινωνία διαστάσεις.

Αντ’ αυτού η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Οκτώβρη, για τρίτο συνεχόμενο μήνα από 12% σε 10,5%.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr