Εκτός πλανήτη φαίνεται ότι απλώνονται οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει στόχο να… κατακτήσει και τη Σελήνη.

Στο φεγγάρι ως το 2023

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν παρουσίασε το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας ανακοινώνοντας πως στόχος της Άγκυρας είναι να «πατήσει στη Σελήνη». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ο πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στο φεγγάρι έως το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτή την αποστολή».

«Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand που θα ανταγωνίζεται στον τομέα της δορυφορικής ανάπτυξης», είπε. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία στοχεύει να στείλει έναν πολίτη της χώρας στο διάστημα στο πλαίσιο μιας επιστημονικής αποστολής.

Νέος δορυφόρος

Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Turkish Space Agency – TUA), πρόσθεσε. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο για τα διαστημικά ταξίδια στον πολιτισμό της που προώθησε την δικαιοσύνη, τα χρηστά ήθη και την ειρήνη στον κόσμο για αιώνες, ανέφερε ο Ερντογάν.

«Η ολοκλήρωση του εγχώριου αναπτυγμένου δορυφόρου υψηλής ανάλυσης ολοκληρώθηκε. Ο νέος δορυφόρος, που ονομάζεται IMECE, είναι ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη των αναγκών των στρατιωτικών και πολιτικών τομέων της Τουρκίας για εικόνες υψηλής ανάλυσης από εγχώρια τεχνολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και σύστημα GPS

Παράλληλα, στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, η Τουρκία σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού. Με αυτό το σύστημα, το οποίο θα δημιουργηθεί με καινοτόμες μεθόδους με τη χρήση δορυφόρων και συστημάτων εδάφους, η Τουρκία θα σταματήσει την εξάρτηση της από ξένες δυνάμεις, ανέφερε ο Ερντογάν.

Όπως τόνισε, 2,1 δισ. τουρκικές λίρες (σχεδόν $300 εκατ.) έχουν διατεθεί τα τελευταία 18 χρόνια σε 56 διαφορετικά έργα που καλύπτουν τομείς όπως οι δορυφόροι, το διάστημα, τα συστήματα εκτόξευσης και ο διαστημικός εξοπλισμός.

Θέλει να καταργήσει τη λέξη «αστροναύτης»

Και, επειδή όλα αυτά ακούγονται κάπως σοβαρά, ο Ερντογάν φρόντισε να υποσκάψει τις εξαγγελίες του με εθνικιστικές κορώνες: «Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος».

Όπως σημειώνει το capital.gr, η έκκληση του Ερντογάν έδωσε ευκαιρία στον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξει αστροναύτης στο τουρκικό λεξιλόγιο από τη λέξη “τζατζάμπεης” (Caca-bey). Ο λόγος είναι ο Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης), ο οποίος ήταν εμίρης της βυζαντινής Ιουστινιανούπολης, που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Κίρσεχίρ. Για τον εν λόγω εμίρη ξέρουμε ότι έζησε τον 13ο αιώνα, έχτισε πολλά μεντρέσε (ισλαμικά σπουδαστήρια) και είχε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών των σπουδαστηρίων λειτούργησε ως κέντρο αστρονομίας.

Πηγή: economico.gr