Τουρκία Ισλαμικού Κράτους

Κόμβος χρηματοδότησης και ξεπλύματος χρήματος για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους παραμένει η Τουρκία, σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η έκθεση, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει ο ιστότοπος Ahval, δείχνει ότι ο ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε “δίκτυα” εντός της τουρκικής επικράτειας για τη χρηματοδότησή του.

Οι μεσάζοντες στην Τουρκία και οι καταυλισμοί προσφύγων

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το Ισλαμικό Κράτος «συχνά συγκεντρώνει και στέλνει χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία οι οποίοι στη συνέχεια τα διακινούν λαθραία στη Συρία ή τα ξεπλένουν μέσω των καταυλισμών προσφύγων».

Η δέσμευση της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Παρότι δε Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομιών δείχνουν ότι ο ρόλος της είναι μάλλον εντελώς διαφορετικός.

Απόθεμα μετρητών 100 εκατ. δολαρίων

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκρι Σάλιβαν στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου, το Ισλαμικό Κράτος «πιθανότατα έχει απόθεμα μετρητών ύψους έως και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, κεφάλαια που είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή”. Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που έχει διακινήσει το Ισλαμικό Κράτος.

“Κόμβος” διακίνησης τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

Η έκθεση επικαλείται και τις δηλώσεις του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για την αντιμετώπιση του ISIS πρέσβη Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος είχε πει τον Ιανουάριο του 2019 σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ISIS, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία…”. “Ήταν πολύ απογοητευτικό, διότι η Τουρκία είχε μεγάλη δραστηριότητα στα σύνορα”, είχε δηλώσει τότε.

Ο Μπρετ ΜακΓκερκ είχε παραιτηθεί λίγο καιρό αργότερα, μετά από διαφωνίες με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει επίσης ότι οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε “παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων, όπως το al-Hawl”, αναφέρει.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ακόμη ότι το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμών δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγών για λύτρα, καθώς και βάζοντας στο στόχαστρό του επιχειρήσεις και πληθυσμούς, λεηλατώντας και πιθανότητα λειτουργώντας εταιρείες-βιτρίνες.

Προσθέτει επίσης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση συνέχισε να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για τη λαθραία διακίνηση χρημάτων μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Πηγή: economico.gr