Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Νέα δέσμη μέτρων λαμβάνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να ενισχύσει το ποσοστό των καταθέσεων σε λίρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Οι τελευταίες αλλαγές καθιστούν πιο δαπανηρή για τις εμπορικές τράπεζες την προσφορά λογαριασμών σε σκληρό νόμισμα ή συνδεδεμένους με συναλλαγματικές ισοτιμίες, σύμφωνα με κανονισμούς που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Υψηλά αποθεματικά

Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι τράπεζες υποχρεούνται τώρα να διατηρούν υψηλότερο ποσό αποθεματικών στη νομισματική αρχή για τις λεγόμενες καταθέσεις σε λίρες που συνδέονται με το συνάλλαγμα και προσφέρουν στους καταναλωτές. Αυτή η αύξηση του κόστους είναι πιθανό να αποθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να προωθούν λογαριασμούς που είναι γνωστοί με το τουρκικό ακρωνύμιο KKM.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνέστησε στους δανειστές να βάλουν στην άκρη πρόσθετα αποθεματικά σε λίρες για λογαριασμούς συναλλάγματος, σε μια κίνηση που στοχεύει να ενθαρρύνει τη μετάβαση στην αποταμίευση σε τοπικό νόμισμα και προστίθεται σε μια σειρά ρυθμιστικών αλλαγών που αποσκοπούν να ωθήσουν περισσότερους Τούρκους να απομακρυνθούν από την αποταμίευση σε συνάλλαγμα. Η αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 350 δισεκατομμύρια λίρες (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρευστότητα, υποστηρίζοντας τη λίρα.

Πρόσθετα μέτρα

Οι λογαριασμοί KKM ανήλθαν σε περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας λίγο λιγότερο από το 1/4 των συνολικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι θα λάβει «πρόσθετα μέτρα» για να αυξήσει το μερίδιο της αποταμίευσης σε λίρες μετά την αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας  Χαφιζέ Ερκάν μιλώντας σήμερα σε συνάντηση για την πορεία του πληθωρισμού υποστήριξε ότι «αναμένουμε μείωση του πληθωρισμού μετά τον Μάιο του 2024» και πρόσθεσε ότι σε αυτό θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων και η «επιταχυνόμενη μετάβαση στις καταθέσεις σε τουρκική λίρα».

Σημειώεται ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους είναι στο 65% και για το επόμενο έτος στο 36%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr